Γιατί το να τρώμε τα νύχια μας δεν είναι τόσο αθώο;

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Γιατί το να τρώμε τα νύχια μας δεν είναι τόσο αθώο;

Μπορεί κάποιοι να το λένε «γρουσουζιά», οι ειδικοί όμως το λένε ονυχοφαγία. Το Infokids.gr σας αποκαλύπτει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για αυτή τη συνήθεια και πώς θα καταφέρετε να την αποβάλλετε.

Συζητήσαμε, λοιπόν, με την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Μυρτώ Μπεχράκη και μας έλυσε όλες τις απορίες. Γιατί τρώμε τα νύχια μας, τι κρύβεται πίσω από αυτή την συχνά μηχανική κίνηση και πώς μπορούμε να της πούμε «αντίο».

Τι δείχνει αυτή η συνήθεια;

Το να τρώει κάποιος τα νύχια του δείχνει ότι εσωτερικεύει το άγχος του και αντί να το επικοινωνήσει προς τα έξω με υγιείς και λειτουργικούς τρόπους, το εκφράζει ασυνείδητα και δυσλειτουργικά προς τον εαυτό του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι έχει μικρή ανοχή στο στρες. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Μασώντας τα νύχια του ως μηχανισμό άμυνας σε οτιδήποτε τον αγχώνει, βρίσκει διέξοδο και συνεπώς μπορεί να διαχειρίζεται με επιτυχία τις στρεσογόνες καταστάσεις.

Μικρές Συνταγές Ευτυχίας για το 2015 (Μέρος Α).

Το «κρυφό» μήνυμα

Αυτό που θα έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές, είναι γιατί κάποιος επιλέγει να τρώει τα νύχια του και δεν εκφράζει το άγχος του σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Γιατί τα χέρια και συγκεκριμένα τα νύχια; Η απάντηση έχει αρκετή δόση επιστήμης, αλλά αξίζει να τη διαβάσεις γιατί θα καταλάβεις πως πίσω από μια απλή και…μηχανική κίνηση μπορεί να κρύβονται πολλά.

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, το ενδιαφέρον των ειδικών δεν επικεντρώνεται τόσο στα νύχια, όσο στο στόμα. Δηλαδή, όπως είχε προτείνει και ο Freud, εκείνο που ανακουφίζει και προκαλεί ευχαρίστηση είναι η ενασχόληση του στόματος με κάτι. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι μέχρι την ηλικία των 2 ετών περίπου, τα παιδάκια αντλούν ευχαρίστηση και μειώνουν το άγχος τους, τη θλίψη τους ή τη ματαίωση που νιώθουν, τοποθετώντας πράγματα στο στόμα και θηλάζοντας. Αν λοιπόν ένα παιδάκι δεν έχει λάβει αρκετή ευχαρίστηση ή ακριβώς το αντίθετο, τότε θα αναπτύξει καθήλωση στο συγκεκριμένο αναπτυξιακό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι ως ενήλικας, θα χρησιμοποιεί το ίδιο μέσο (το στόμα) για να μειώνει το άγχος του, να ηρεμεί και να αντλεί κάποιου είδους ευχαρίστηση. Έτσι, λοιπόν, είτε θα τρώει τα νύχια του, είτε θα τρώει πολύ, θα καπνίζει ή θα «πιπιλίζει» συνέχεια αντικείμενα (π.χ. στυλό).

Διαβάστε εδώ πώς να αποκτήσετε ξανά τον έλεγχο στη ζωή σας!

Μια άλλη άποψη αντιμετωπίζει την ονυχοφαγία ως μια αυτοκαταστροφική συνήθεια. Μασάμε τα νύχια μας όταν αισθανόμαστε θυμό ή όταν είμαστε στεναχωρημένοι και επειδή αυτή η κίνηση μας προκαλεί ευχαρίστηση, παράλληλα με τον πόνο, καταφέρνουμε έτσι να ηρεμήσουμε. Όσο δυσάρεστη κι αν είναι η ιδέα ότι κάποιοι έχουμε αυτοκαταστροφικές συνήθειες, είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Έτσι, επειδή το να μασάμε τα νύχια μας είναι σαφώς πιο αποδεκτό από το να τρώμε πάρα πολύ (βουλιμία), από το να τραβάμε τα μαλλιά μας (τριχοτιλλομανία) ή να προκαλούμε σωματικές βλάβες στο ίδιο μας το σώμα, όσοι έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις βρίσκουν διέξοδο στα νύχια.

Ένα ακόμα ενδεχόμενο «κρυφό» μήνυμα πίσω από την ονυχοφαγία είναι πως ίσως έχουμε ψυχαναγκαστικό χαρακτήρα. Σε αυτή τη περίπτωση, εκδηλώνουμε το άγχος μας και ανακουφιζόμαστε όταν αισθανόμαστε άβολα με το να κάνουμε επαναλαμβανόμενες κινήσεις, τις οποίες δεν ελέγχουμε. Με τον καιρό αυτές οι κινήσεις γίνονται κομμάτι του εαυτού μας. Πρέπει να λάβουμε υπόψη, όμως, ότι όταν μιλάμε για ψυχαναγκασμό, το μάσημα των ονύχων θα συνδυάζεται και με άλλες συμπεριφορές ψυχαναγκαστικού τύπου, είτε φανερές (π.χ. υπερβολική τακτικότητα, πλύσιμο χεριών πολλές φορές μέσα στην ημέρα) είτε πιο κρυφές (π.χ. υπερβολική συνέπεια και ευσυνειδησία, περιορισμένη προσαρμοστικότητα κλπ).

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.infokids.gr καθώς και άλλα θέματα που αφορούν την ψυχολογία και την υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 Σωματικά Σημάδια που Δείχνουν ότι Έχετε Άγχος!

.

Αυτά είναι τα σωματικά σημάδια που δείχνουν ότι έχεις άγχος.

5 τρόποι για να αποκτήσεις καλύτερη διάθεση, τώρα!

.

Αποκτήστε καλύτερη διάθεση τώρα με 5 τρόπους.

5 συνηθισμένες "κακές" συνήθειες και πώς θα τις κόψεις, τώρα!

.

Αυτές είναι οι πιο "κακές" συνήθειες που πρέπει να κόψεις τώρα.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να σχεδιάσεις στη ζωή σου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Αυτό είναι το Νο1 μυστικό για να ξυπνήσετε γεμάτοι ενέργεια
More in PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ
Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να σχεδιάσεις στη ζωή σου

Είναι μερικά πράγματα που δεν πρέπει να σχεδιάζετε στη ζωή σας. Δείτε ποια είναι αυτά..

Close