5 Πράγματα που Μπορείτε να τα Πετάτε στην Ανακύκλωση!
Κατηγορίες: ECO LIVING, ΙΔΕΕΣΚι όμως υπάρχουν κι άλλα πράγματα πέρα από το χαρτί που χωράνε... στον κάδο της ανακύκλωσης.
Γνωρίζετε ήδη πολύ καλά ότι το χαρτί, το πλαστικό και το γυαλί ανακυκλώνονται- ευτυχώς, υπάρχουν και οι μπλε κάδοι για να μας υπενθυμίζουν το «χρέος» προς τη φύση. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας το ίδιο συχνά με την παραπάνω Αγία Τριάδα της ανακύκλωσης τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκ νέου με στόχο να εξοικονομήσουμε ενέργεια και πολύτιμους φυσικούς πόρους. Μάλιστα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες το 75% των απορριμμάτων μας είναι ανακυκλώσιμα, αλλά εμείς ανακυκλώνουμε μόνο το 30% εξ αυτών. Για να σας βάλουμε στον "πράσινο" δρόμο, παρακάτω σας παρουσιάζουμε 5 πράγματα που δεν ανακυκλώνετε αλλά πρέπει να ξεκινήσετε να το κάνετε από σήμερα!
Υπολείμματα φαγητού Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, οι Αμερικανοί πετούν πάνω από 60 δισεκατομμύρια κιλά φαγητού μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Για να πειστείτε για το μέγεθος... της απώλειας, αρκεί να αναλογιστείτε μόνο πόσο φαγητό καταλήγει στα σκουπίδια σας μετά από την (μικρότερη ή μεγαλύτερη) παραμονή του στο ψυγείο σας για μερικές ημέρες. Όταν τα υπολείμματα φαγητού καταλήξουν στην χωματερή, συμπιέζονται με αποτέλεσμα να μην εκτίθενται στον αέρα. Το αποτέλεσμα; Δεν αποσυντίθεται με αποτέλεσμα να «σαπίζει» για χρόνια. Αντί αυτού, εσείς μπορείτε να μετατρέψετε τα υπολείμματα του φαγητού σας σε λίπασμα κομποστοποιώντας τα στο σπίτι σας. Το μόνο έξτρα εξάρτημα που θα χρειαστείτε είναι ο ειδικός κάδος που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με είδη κήπου.
Γιατί δεν Φτάνει η Ανακύκλωση που Ήδη Κάνουμε;
Καλλυντικά Τα άδεια κουτιά κραγιόν και ρουζ δεν έχουν θέση στα σκουπίδια. Κάπου εδώ είναι λογικό να σκέφτεστε: και πού να τα πετάξουμε; Ορισμένες εταιρείες καλλυντικών προσφέρουν προγράμματα ανακύκλωσης για τα δικά τους προϊόντα.
Χρησιμοποιημένες μπαταρίες Αν οι μπαταρίες του τηλεκοντρόλ σας δεν δίνουν άλλο... ρεύμα, μην τις πετάξετε. Οι μπαταρίες κατασκευάζονται και περιέχουν βαριά μέταλλα, όπως το κάδμιο, το χρώμιο και ο υδράργυρος τα οποία μπορεί να μολύνουν το έδαφος αλλά και το νερό αν τις πετάξετε στα σκουπίδια. Τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών διαθέτουν ειδικούς κάδους οπότε ήρθε η ώρα να αρχίσετε τις επισκέψεις προς τα εκεί.
Παλιά κινητά και υπολογιστές Αντί να πετάξετε το παλιό laptop ή το smartphone σας στα σκουπίδια ή να τα αφήσετε να μαζεύουν σκόνη σε κάποιο ξεχασμένο ντουλάπι του σπιτιού σας, βγείτε στις αγορές. Ψάξτε λοιπόν για καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών τα οποία αναλαμβάνουν την ανακύκλωσή τους.
Αλουμίνιο και μέταλλο Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, στα σκουπίδια καταλήγουν πάνω από 2.7 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου το χρόνο. Το αλουμίνιο και το μέταλλο μπορεί να ανακυκλωθεί- η ανακύκλωσή τους μάλιστα εξοικονομεί έως και 75% ενέργεια. Μαζέψτε λοιπόν τις άδειες συσκευασίες αλουμινίου που έχετε σπίτι σας και πετάξτε τις στον κοντινότερο κάδο ανακύκλωσης.