Αυτά Είναι τα πιο Παράξενα Πασχαλιάτικα Έθιμα από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Κατηγορίες: ΠΑΣΧΑ

Αυτά Είναι τα πιο Παράξενα Πασχαλιάτικα Έθιμα από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Το Πάσχα είναι μια γιορτή που γιορτάζεται σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη και σε κάθε μέρος υπάρχουν διαφορετικά ήθη και έθιμα. Ψάξαμε και βρήκαμε τα πιο ενδιαφέροντα πασχαλιάτικα έθιμα από διάφορες χώρες του κόσμου και σας τα παρουσιάζουμε.

Αμερική Στην Αμερική τα παιδιά περιμένουν στην πόρτα τους ένα λαγουδάκι που θα τους φέρει ένα καλάθι γεμάτο πασχαλινά αυγά και γλυκά. Αυτό είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στη Γερμανία και το έφεραν στην Αμερική Γερμανοί μετανάστες το 1700. Το λαγουδάκι συμβολίζει τη γονιμότητα και την αναγέννηση, και είναι το γνωστό Easter Bunny.

Βερμούδες Στις Βερμούδες τη Μεγάλη Παρασκευή οι ντόπιοι πετάνε χαρταετό, τρώνε κέικ από μπακαλιάρο και ζεστά ψωμάκια σε σχήμα σταυρού. Η παράδοση λέει πως το έθιμο ξεκίνησε από μια δασκάλα που προσπαθούσε να εξηγήσει στους μαθητές της την Ανάληψη του Χριστού στους ουρανούς. Έτσι έφτιαξε έναν χαρταετό σε σχήμα σταυρού και από τότε αυτό το έθιμο καθιερώθηκε.

Φινλανδία Στη Φινλανδία τα παιδιά βάφονται και ντύνονται με έντονα χρώματα και φουλάρια στα κεφάλια τους. Τριγυρνάνε στους δρόμους μεταφέροντας σκουπόξυλα, μπρίκια και κλαδιά ιτιάς. Σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Φινλανδίας οι άνθρωποι καίνε φωτιές την Κυριακή του Πάσχα, μια σκανδιναβική παράδοση που απορρέει από την πεποίθηση ότι οι φλόγες διώχνουν τις μάγισσες.

Στη Φινλανδία τα παιδάκια ντύνονται και βάφονται έντονα και περιφέρονται στις πόλεις κρατώντας σκούπες

Στη Φινλανδία τα παιδιά ντύνονται και βάφονται έντονα και περιφέρονται στις πόλεις κρατώντας σκούπες.

Θράκη Ένα επίσης πολύ όμορφο έθιμο είναι το κάψιμο του Ιούδα στη Θράκη. Τη Μεγάλη Πέμπτη τα παιδιά φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο περιφέρεται στα σπίτια, ενώ τα παιδιά ζητάνε από τους κατοίκους να δώσουν κλαδιά για το κάψιμο. Τη Μεγάλη Παρασκευή ο Ιούδας καίγεται σε μια τεράστια φωτιά αμέσως μετά την περιφορά του Επιταφίου. Η στάχτη από το κάψιμο μοιράζεται στους κατοίκους για να τη ρίξουν πάνω από τα μνήματα των αγαπημένων τους προσώπων.

Πολωνία Αν βρεθείτε Πάσχα στην Πολωνία και σας μπουγελώσουν μην παραξενευτείτε. Το μπουγέλωμα είναι παραδοσιακό έθιμο των Πολωνών και το αποκαλούν «Smingus-Dyngus». Τη Δευτέρα του Πάσχα έφηβοι βρέχουν τον κόσμο με κουβάδες και νεροπίστολα. Το έθιμο, μάλιστα, λέει πως τα κορίτσια που θα βραχούν εκείνη τη μέρα θα παντρευτούν μέσα σε ένα χρόνο.

Στην Πολωνία τα αγόρια μπουγελώνουν τον κόσμο

Στην Πολωνία τα αγόρια μπουγελώνουν τον κόσμο

Λεωνίδιο Στο όμορφο Λεωνίδιο στην Τσακωνιά υπάρχει ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης. Συγκεκριμένα, τα παιδιά από τις 5 ενορίες της κωμόπολης, φτιάχνουν αερόστατα με διάφορα χρώματα, τα οποία αφήνουν αμέσως μετά την Ανάσταση να πετάξουν στον ουρανό. Ο συναγωνισμός για τα πιο ωραία αερόστατα είναι μεγάλος, ενώ την ώρα που ο ουρανός γεμίζει με αερόστατα οι ιερείς διαβάζουν το ευαγγέλιο στην τσακωνική διάλεκτο.

Γαλλία Το Πάσχα στη Νότια Γαλλία περιλαμβάνει μια τεράστια ομελέτα στο κέντρο της πόλης. Τη Δευτέρα του Πάσχα φτιάχνεται μια ομελέτα από 4.500 αυγά και με αυτήν ταΐζονται 1.000 άνθρωποι. Το έθιμο ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια όταν ο Ναπολέων μαζί με τον στρατό του σταμάτησε σε μια πόλη εκεί κοντά και έφαγε ομελέτα. Η ομελέτα άρεσε τόσο πολύ στον Ναπολέων που διέταξε τους κατοίκους της πόλης να μαζέψουν τα αυγά τους και να φτιάξουν μια τεράστια ομελέτα για τον στρατό του για την επόμενη μέρα.

Στη Νότια Γαλλία φτιάχνεται η πιο μεγάλη ομελέτα από 4500 αυγά

Στη Νότια Γαλλία φτιάχνεται η πιο μεγάλη ομελέτα από 4.500 αυγά.

Κέρκυρα Στην Κέρκυρα κάθε Μεγάλο Σάββατο πραγματοποιείται το έθιμο της κανάτας. Οι άνθρωποι πετάνε τεράστια κανάτια γεμάτα με νερό από τα μπαλκόνια τους αμέσως μετά την πρώτη Ανάσταση (περίπου στις 12 το μεσημέρι). Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες -όπως ονομάζουν τις κανάτες- κόκκινες κορδέλες, καθώς το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας. Κάποιοι λένε πως το έθιμο είναι ξενόφερτο και προέρχεται από Καθολικούς της Ενετοκρατίας που στην αρχή κάθε χρόνου πέταγαν παλιά πράγματα για να τους μπει καλά η νέα χρονιά.

Κάντε Πάσχα στα πιο Όμορφα και Γραφικά Χωριά της Ελλάδας.

Στην Κέρκυρα οι κάτοικοι πετάνε πήλινα κανάτια από το μπαλκόνι τους

Στην Κέρκυρα οι κάτοικοι πετάνε πήλινα κανάτια από το μπαλκόνι τους

Χίος Στη Χίο υπάρχει το γνωστό έθιμο στο Βροντάδο που είναι ξακουστό παγκοσμίως. Το έθιμο ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας και περιλαμβάνει τη μάχη δύο ενοριών στο πέταγμα ρουκετών. Το θέαμα στον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης είναι μαγευτικό, αν και ο Δήμος έχει θέσει πολύ αυστηρά μέτρα γιατί έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά τραυματισμού από τις ρουκέτες.

Νορβηγία Στη Νορβηγία έχουν ένα ιδιαίτερο παράξενο έθιμο. Οι κάτοικοι διαβάζουν ανατριχιαστικές ιστορίες και βιβλία θρίλερ. Η παράδοση λέει πως το έθιμο ξεκίνησε το 1923 όταν ένας εκδότης θέλησε να διαφημίσει ένα βιβλίο εγκλήματος στην μπροστινή σελίδα εφημερίδας. Ο κόσμος δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για διαφήμιση και θεώρησαν την είδηση του εγκλήματος αληθινή. Από τότε, κάθε Πάσχα οι περισσότεροι διαβάζουν ένα αστυνομικό βιβλίο ή θρίλερ.

Στην όμορφη Νορβηγία οι ντόπιοι διαβάζουν ανατριχιαστικές ιστορίες

Στην όμορφη Νορβηγία οι ντόπιοι διαβάζουν ανατριχιαστικές ιστορίες

Εύκολα και Οικονομικά Tips Διακόσμησης για να Φέρετε το Πάσχα στο Σπίτι σας.

Ζάκυνθος Στη Ζάκυνθο τα πασχαλινά έθιμα αποκαλούνται αντέτια και είναι και πολλά και πολύ ενδιαφέροντα. Ένα από τα πιο περίεργα έθιμα είναι αυτό που γίνεται την Μεγάλη Παρασκευή. Οι κάτοικοι αφαιρούν τις πινακίδες των καταστημάτων και τις πηγαίνουν στην πλατεία. Οι μαγαζάτορες πηγαίνουν την επόμενη μέρα το πρωί να βρούνε την πινακίδα τους. Αυτό είναι ένα έθιμο που κρατάει από πολύ παλιά, αν και τα τελευταία χρόνια με τις ηλεκτρικές πινακίδες έχει γίνει λίγο πιο δύσκολο το όλο εγχείρημα. Κατά τα άλλα, και στη Ζάκυνθο οι νοικοκυρές ρίχνουν κανάτια από τα μπαλκόνια τους. Το Ευαγγέλιο ψάλλεται με μουσικό τρόπο όπως προστάζει η Επτανησιακή παράδοση και η Αναστάσιμη ακολουθία γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μόνο στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Όλα όσα αφορούν τις εποχές και τις γιορτές θα τα βρείτε στην Κατηγορία Εποχικό πατώντας εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πασχαλινό DIY: Φτιάξτε Μια Πανέμορφη Λαμπάδα!

.

Λίγη φαντασία, σπάγκος και δεντρολίβανο αρκούν για να φτιάξετε τη δική σας υπέροχη λαμπάδα!

Πασχαλιάτικο DIY: Δημιουργήστε Διακοσμητικά με Φίλτρα Καφέ (VIDEO)

.

Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να διακοσμήσετε το πασχαλιάτικο τραπέζι.

Οι πιο Όμορφες Ορθόδοξες Εκκλησίες για να Κάνει κανείς Ανάσταση

.

Δείτε πανέμορφες ορθόδοξες εκκλησίες, έργα τέχνης της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής.

Οδηγός για Νονούς: Αυτά Είναι Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε για το Βαφτιστήρι σας

.

Tι σημαίνει να είναι κάποιος νονός και νονά και ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους; Τα δώρα μόνο δεν φτάνουν!


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Πάσχα στην Πόλη: Οι Καλύτερες Προτάσεις για Μοναδικές Γιορτές

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Υπέροχες Οικονομικές Ιδέες από τον Σπύρο για Πασχαλινή Διακόσμηση σε Όλο το Σπίτι (VIDEO)