Αυτά Είναι τα πιο Απρόσμενα Σημεία του Σπιτιού που Προκαλούν Αλλεργίες (Μέρος Α)

Κατηγορίες: PLUS +, LIVING +

Αυτά Είναι τα πιο Απρόσμενα Σημεία του Σπιτιού που Προκαλούν Αλλεργίες (Μέρος Α)

Tα αλλεργιογόνα στοιχεία παραμονεύουν στα πιο απίθανα σημεία, σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας. Δείτε ποια είναι αυτά, καθώς και εύκολους τρόπους για να τα ξεφορτωθείτε από το σπίτι σας στο πρώτο μέρος του αφιερώματός μας!

Η άνοιξη είναι ήδη εδώ και μαζί με τα ανθισμένα λουλούδια και την ανεβασμένη διάθεση, έφερε και τη δυσφορία που προκαλούν οι εποχιακές αλλεργίες. Παρόλα αυτά, η γύρη μπορεί να μην οφείλεται αποκλειστικά για τον ερεθισμό στα μάτια σας ή για τη μύτη σας που τρέχει ασταμάτητα. Αντίθετα, μάλιστα, οι περισσότεροι αλλεργιογόνοι παράγοντες παραμονεύουν μέσα στο σπίτι σας κι ενδέχεται να επιβαρύνουν τα αλλεργικά σας συμπτώματα. Πράγματι, η λίστα των αλλεργιογόνων που είναι ένοχα για το συνεχές φτάρνισμά σας, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, είναι πολύ μεγάλη: από το τρίχωμα των ζώων, τη μούχλα και τους μύκητες, τη σκόνη και τα ακάρεα (εκείνα τα μικρά έντομα που τρέφονται με οργανική ύλη και, πρωτίστως, με μικροσκοπικά κομμάτια από το δέρμα σας) μέχρι και τη γύρη που τρυπώνει ύπουλα στο σπίτι σας. Τα καλά νέα: δεν χρειάζεται να απελπίζεστε κι αυτό γιατί μπορείτε να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τους οικιακούς αλλεργιογόνους παράγοντες κι έτσι να καταφέρετε να εξαλείψετε τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που προκαλούν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαβάσετε παρακάτω.

Διαβάστε εδώ ποια πράγματα που έχετε στο σπίτι απειλούν την επιδερμίδα σας.

Στο Καθιστικό

Πιθανή πηγή του κακού: Οι φίλοι με κατοικίδια Αν ο αδερφός σας ή η καλύτερη φίλη σας είναι ιδιοκτήτες κατοικιδίων, το πιθανότερο είναι να μεταφέρουν τις τρίχες τους στα ρούχα τους. Όταν λοιπόν σας επισκέπτονται και αφήνουν τις ζακέτες και τα μπουφάν τους στα έπιπλα σας, μεταφέρουν το τρίχωμα των κατοικίδιων τους σε αυτά — ακόμα κι αν δε φέρνουν μαζί του το σκύλο ή την γάτα τους. Λύση Καθαρίστε τους καναπέδες, τις πολυθρόνες και τις καρέκλες με την ηλεκτρική σκούπα, εφόσον οι φίλοι σας κάθισαν σε αυτά. Για να έχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε σκούπα με φίλτρο HEPA. Παγιδεύει ακόμα και τα μικρότερα σωματίδια σκόνης μέσα στη σακούλα της σκούπας και θα σας βοηθήσει να εμποδίσετε τη διάχυση των αλλεργιογόνων στοιχείων στον χώρο σας.

Πιθανή πηγή του κακού: Τα μαξιλάρια του καναπέ και τα ριχτάρια Μικροσκοπικά κομμάτια δέρματος κατακάθονται πάνω σε αυτά τα αντικείμενα, μιας και έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας, συμβάλλοντας αναπόφευκτα στην εμφάνιση ακάρεων. Επιπλέον, αν έχετε κατοικίδιο, κι αυτό συνηθίζει να κάθεται ή να παίζει με κάποιο από τα παραπάνω αντικείμενα, πρέπει να θυμάστε πάντα ότι το τρίχωμα του μπορεί να... εξάψει τις αλλεργίες σας. Λύση Αφαιρέστε τις μαξιλαροθήκες και βάλτε τις μαζί με τα ριχτάρια στο πλυντήριο. Φροντίστε να τα πλύνετε σε χαμηλή θερμοκρασία (30º-40ºC), ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα τους. Καλό είναι να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία σε εβδομαδιαία βάση. Εναλλακτικά, κι εφόσον το ύφασμά τους επιτρέπει το στεγνό καθάρισμα, δώστε τα στο καθαριστήριο.

Στο Υπνοδωμάτιο

Πιθανή πηγή του κακού: Τα ράφια Τα δάκρυα στα μάτια και η μύτη σας που «τρέχει» διαρκώς δεν προκαλούνται μόνο από τις απρόσμενες εξελίξεις στην πλοκή του βιβλίου που διαβάζετε τώρα τελευταία ή στο συγκινητικό επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς. Αντίθετα, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στη σκόνη που συσσωρεύεται στα βιβλία καθώς και στα υπόλοιπα αντικείμενα με τα οποία έχετε γεμίσει τα ράφια, το κομοδίνο και τη βιβλιοθήκη του υπνοδωματίου σας (π.χ. οι κορνίζες και τα διακοσμητικά ενθύμια από τις πρόσφατες διακοπές σας). Πέρα από τη σκόνη, τα βιβλία ενδέχεται να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μούχλας μέσα στο υπνοδωμάτιο σας, ειδικά αν εκεί υπάρχει υγρασία. Λύση Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τα ράφια ή τη βιβλιοθήκη σας όσο πιο μακριά γίνεται από το κρεβάτι σας ή να τα απομακρύνετε τελείως από το υπνοδωμάτιο σας. Επίσης, μην ξεχνάτε να ξεσκονίζετε τα ράφια και να καθαρίζετε το πάτωμα του δωματίου τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.

Διώξτε τη Σκόνη από το Σπίτι σας για Πάντα.

Αν δε μπορείτε να αποχωριστείτε τα βιβλία σας, φροντίστε ξεσκονίζετε τα ράφια της βιβλιοθήκης σας 1-2 φορές την εβδομάδα.

Αν δε μπορείτε να αποχωριστείτε τα βιβλία σας, φροντίστε ξεσκονίζετε τα ράφια της βιβλιοθήκης σας 1-2 φορές την εβδομάδα.

Πιθανή πηγή του κακού: Τα μαξιλάρια Η φυσική θερμότητα και η υγρασία του σώματός σας συμβάλλουν την ανάπτυξη των ακάρεων στο μαλακό μαξιλάρι σας. Λύση Φροντίστε να αλλάζετε μαξιλάρια κάθε χρόνο ή τοποθετήστε αυτά που έχετε ήδη σε υποαλλεργικές μαξιλαροθήκες. Οι πιο ανθεκτικές υποαλλεργικές θήκες, συνήθως κατασκευάζονται από εξαιρετικής υφής, στενά πλεγμένο ύφασμα, γεγονός που τις καθιστά απροσπέλαστες για τα ακάρεα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να αμελείτε τον καθαρισμό τους: να θυμάστε να τις πλένετε 1-2 φορές το μήνα σε ζεστό νερό, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Αυτά τα 8 πράγματα θα μετατρέψουν το υπνοδωμάτιό σας σε όαση άνεσης, χαλάρωσης και ζεστασιάς.

Στο Μπάνιο

Πιθανή πηγή του κακού: Το χαλάκι του μπάνιου Το νερό που απορροφάται από το χαλάκι του μπάνιου και μένει εγκλωβισμένο εκεί είναι το ιδανικό περιβάλλον για τη δημιουργία μούχλας ή αποικιών από ακάρεα. Λύση Αν θέλετε να αγοράσετε χαλάκι για το μπάνιο, προτιμήστε κάποιο που πλένεται και φροντίστε να το καθαρίζετε σε εβδομαδιαία βάση με την ηλεκτρική σκούπα και να το διατηρείτε πάντα στεγνό.

Μπορεί να βρίσκεται στο μπάνιο σας, αλλά το χαλάκι σας πρέπει να είναι πάντα στεγνό!

Μπορεί να βρίσκεται στο μπάνιο σας, αλλά το χαλάκι σας πρέπει να είναι πάντα στεγνό!

Πιθανή πηγή του κακού: Τα μουλιασμένα ρούχα στο πλυντήριο Τα βακτηρίδια και η μούχλα αναπτύσσονται ακόμα και στα άπλυτα ρούχα που έχετε ρίξει στον κάδο του πλυντηρίου για αρκετές μέρες. Επίσης, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί και σε καθαρά ρούχα που έχετε αμελήσει -έστω και για λίγες μόνο ώρες- να βγάλετε από το πλυντήριο. Δείτε εδώ 6 λάθη που κάνετε στο πλύσιμο των ρούχων. Λύση Μην αφήνετε τα άπλυτα ρούχα στον κάδο του πλυντηρίου και προσπαθήστε να τα απλώνετε όσο πιο σύντομα γίνεται μετά την πλύση. Τέλος, μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε υγρό απορρυπαντικό αντί για σκόνη πλυντηρίου μιας και αυτή μπορεί να εντείνει πιθανά αλλεργικά συμπτώματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Σίγουρα Βήματα για Μπάνιο χωρίς Μικρόβια!

.

Ξεφορτωθείτε για τα καλά τα βακτήρια που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά του και μετατρέψτε το μπάνιο σας σε οχυρό υγείας και καθαριότητας.

Αυτά τα Καθημερινά Αντικείμενα Έχουν Περισσότερα Μικρόβια από την Τουαλέτα σας

.

Δείτε ποια 8 αντικείμενα καθημερινής χρήσης έχουν περισσότερα μικρόβια από την τουαλέτα σας.

Κουζίνα: 6 Σημεία της που Είναι Γεμάτα Μικρόβια

.

Κάποια μικρόβια έχουν μάθει να κρύβονται καλά και στην κουζίνα! Μάθετε πού...

Αυτά Είναι τα πιο Απρόσμενα Σημεία του Σπιτιού που Προκαλούν Αλλεργίες (Μέρος Β)

.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας, ρίχνουμε φως σε 5 ακόμη σημεία στο σπίτι σας που ενδέχεται να προκαλούν και να εντείνουν τις αλλεργίες σας!

7 Συμβουλές για ένα Υγιές και Καθαρό Σπίτι

.

Σκόνη, ρύποι, χημικές ουσίες, μικρόβια μπορούν να πλήξουν την υγεία σας. Διαβάστε πώς μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας ένα υγιές και φιλικό περιβάλλον…


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

5 τρόποι για να πάρεις αυτό που θέλεις (από προαγωγή μέχρι ένα τηλέφωνο)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Δείτε τις Υπέροχες Τσάντες που Δημιούργησαν Επώνυμοι Έλληνες για την Φιλανθρωπική Οργάνωση CREAID