8 απλοί τρόποι να πείσεις το παιδί σου να φάει όσπρια

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

8 απλοί τρόποι να πείσεις το παιδί σου να φάει όσπρια

Καν' το να τα αγαπήσει. 

Τα παιδιά συχνά ισχυρίζονται πως δεν θέλουν να φάνε φαγητά ή τρόφιμα που συχνά ούτε έχουν δοκιμάσει! Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε τα παιδιά μας να τρώνε μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων καθώς αυτό θα συμβάλλει στην γενικότερη καλύτερη υγεία τους καθώς και στην ανάπτυξή τους.

Τα όσπρια είναι ομάδα τροφίμων εξαιρετικά ωφέλιμη για μικρούς και μεγάλους. Στην κατηγορία των οσπρίων ανήκουν τα φασόλια, οι φακές, η φάβα, τα ρεβίθια, τα κουκιά κτλ. Είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων, που απορροφούνται με αργό ρυθμό από τον οργανισμό, προκαλώντας κορεσμό για πολλές ώρες.

Έχουν χαμηλά λιπαρά και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Περιέχουν φυτικές ίνες, εξαιρετικής ποιότητας φυτικές πρωτεΐνες με υψηλή βιολογική αξία καθώς και απαραίτητες βιταμίνες όπως B(φολικό οξύ), C και Ε, οι οποίες θωρακίζουν τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα από αρρώστιες.

Τα όσπρια πρέπει να συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (όπως δηλαδή τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά) για να έχουμε αυξημένη απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου που περιέχουν.Καλό είναι να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες καθώς είναι πιθανό να δημιουργήσουν φούσκωμα ή δυσπεψία και να συνοδεύονται πάντα από σαλάτα (κατά προτίμηση πράσινη που περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σιδήρου).

Στη διατροφή των παιδιών καλό είναι να τα συμπεριλάβουμε 1-2 φορές την εβδομάδα, και να είναι πάντα φρέσκα και καλά βρασμένα για να είναι πιο εύπεπτα. Βοηθά επίσης η προσθήκη μάραθου, σέλινου, ή δάφνης καθώς τα αρωματικά αυτά ενεργοποιούν τα γαστρικά υγρά και έτσι αφομοιώνονται πιο εύκολα διευκολύνοντας και την πέψη.

Πως μπορούμε, λοιπόν, να πείσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τα όσπρια;

1. Εξηγώντας τους τις ευεργετικές τους ιδιότητες ή εξηγώντας τους πως τρώγοντας φακές «θα γίνεις πιο γρήγορος στο ποδόσφαιρο» ή «η καλύτερη στο μπαλέτο» μπορεί να τα δελεάσουμε να φάνε, αλλά δεν είναι απαραίτητο πως θα τα πείσουμε.

2. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εμείς πρώτοι παράδειγμα για οποιαδήποτε διατροφική συμπεριφορά θα θέλαμε να αποκτήσουν τα παιδιά μας ή θα θέλαμε να ενισχύσουμε ή να αποτρέψουμε. Δεν ωφελεί λοιπόν να λέμε στα παιδιά μας «Να τρως σαλάτα» όταν εμείς οι ίδιοι στο τραπέζι δεν κόβουμε σαλάτα. Με το ίδιο σκεπτικό είναι απαραίτητο τα παιδιά μας να βλέπουν πως υπάρχει στο σπίτι ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει ποικιλία σε διάφορες τροφές. Όταν λοιπόν το φαγητό που υπάρχει σπίτι κάποια μέρα είναι τα όσπρια κάθεται στο τραπέζι όλη η οικογένεια και τρώει όλη όσπρια.

3. Εξηγούμε ότι το φαγητό της ημέρας είναι αυτό και αν υπάρξει δυσφορία από το παιδί μας δεν του φτιάχνουμε «κάτι άλλο» για να ικανοποιηθεί και να αποφύγουμε την δυσάρεστη ατμόσφαιρα την ώρα του φαγητού. Παρόλο που από κάποιους μπορεί να θεωρηθεί σκληρή μέθοδος το να αφήσουμε το παιδί νηστικό μέχρι το επόμενο γεύμα (αν δούμε πως είναι πολύ αντιδραστικό έστω και στην ιδέα) είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και στο να φάει συγκεκριμένες τροφές αλλά και στο να καταλάβει τους διατροφικούς κανόνες με τους οποίους λειτουργεί το σπίτι και τους οποίους θα πρέπει να ακολουθεί.

4. Σημαντική είναι επίσης η παρουσίαση του πιάτου μας. Είναι σημαντικό για τον εγκέφαλο των παιδιών να υπάρχει πολύ χρώμα στο πιάτο, να είναι ωραία φτιαγμένο και στολισμένο (ενδεχομένως με κάποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό). Είναι απαραίτητο να τρώμε σε καλά φωτισμένο χώρο με σβηστή την τηλεόραση (εάν υπάρχει στον χώρο που τρώμε). Οι έντονοι θόρυβοι, η ελλιπώς φωτισμένοι ή/και ακατάστατοι χώροι αποσπούν την προσοχή από το φαγητό. Αποφεύγουμε να παραφορτώνουμε το πιάτο με τροφή καθώς η εικόνα πάντα επηρεάζει στο μάτι (π.χ. όλο αυτό θα φάω;). Σημαντικό είναι να περιέχονται τα όσπρια στη διατροφή του παιδιού, δεν είναι απαραίτητο να υπερβάλλουμε στις ποσότητες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.allyou.gr καθώς και άλλα θέματα σχέσεων, σεξ και οικογένειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τακτικές για να Τρώνε τα Παιδιά Φρούτα και Λαχανικά

.

Έτσι θα πείσετε τα παιδιά σας να τρώνε φρούτα και λαχανικά.

Σωστή διατροφή – Έξυπνα παιδιά!

.

Θέλετε έξυπνα παιδιά; Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη σωστή διατροφή τους.

Πώς μπορώ να μιλήσω στο παιδί μου για το αυξημένο βάρος του;

.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πείτε στο παιδί σας ότι έχει παχύνει.

Πώς να Χάσετε τα Τελευταία 2-3 Κιλά που σας Δυσκολεύουν τη Ζωή!

.

Δείτε πώς να χάσετε τα τελευταία 2-3 κιλά που δεν φεύγουν με τίποτα.

Χοιρινό ή μοσχάρι να προτιμήσω για το γεύμα των παιδιών;

.

Χοιρινό ή μοσχάρι πρέπει να προτιμήσετε για το γεύμα των παιδιών σας;


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

5 Πράγματα που Δείχνει η Ανακαίνιση που Κάνατε για την Προσωπικότητά σας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Ποια είναι η πιο πιθανή στιγμή μέσα στη μέρα για να απιστήσει κάποιος;