5 Εκφράσεις που Αποκαλύπτουν Αλήθειες για την Καρδιά!

Κατηγορίες: PLUS +, LIVING +

5 Εκφράσεις που Αποκαλύπτουν Αλήθειες για την Καρδιά!

Κι όμως κοινές φράσεις για την καρδιά μας λένε πολλά για τις βιολογικές διεργασίες που διέπουν τη λειτουργία του οργανισμού μας. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε από αυτές.

Σίγουρα θυμάστε τη μητέρα σας να περηφανεύεται στις φίλες της για την «καρδιά μάλαμα» του παιδιού της και να σας ενθαρρύνει να «ακολουθήσετε την καρδιά σας». Πράγματι, η ελληνική γλώσσα και παράδοση είναι γεμάτες λαϊκές ρήσεις, όπως οι παραπάνω, οι οποίες δίνουν έμφαση στην καρδιά και συνεχίζουν τόσο να χρησιμοποιούνται και να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Αλλά, έχετε σκεφτεί ποτέ πόση επιστημονική αλήθεια κρύβεται μέσα σε αυτές τις κοινότυπες εκφράσεις; Παρακάτω θα βρείτε μερικές τις πλέον διαδεδομένες ρήσεις για το πλέον σημαντικό όργανο του οργανισμού μας καθώς και τι αποκαλύπτουν για τη λειτουργία του.

Η έκφραση: Ράγισε η καρδιά μου
Η επιστημονική αλήθεια Κι όμως η στεναχώρια επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία μας! Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, τα άτομα που χάνουν τον πολυαγαπημένο σύντροφό τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν εντός 12 μηνών από τη στιγμή της τραγικής τους απώλειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται πως η μελαγχολία -ή ακόμα και η κατάθλιψη- που δημιουργεί ο αποχωρισμός από το ταίρι τους, παίζει καίριο ρόλο. Ο λόγος; Η κατάθλιψη επηρεάζει τον οργανισμό μας όχι μόνο ψυχικά αλλά και σωματικά. Συγκεκριμένα, μειώνει την έκκριση ενδορφινών (των ρυθμιστών της διάθεσή μας), πράγμα που έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση του αισθήματος του άγχους που μας κρατάει σε εγρήγορση. Επιπλέον, επιβραδύνει σημαντικά τους καρδιακούς ρυθμούς προδιαγράφοντας, σε κρίσιμες στιγμές, μια πιθανόν ατυχή κατάληξη. Πατήστε εδώ για να ξεκλειδώσετε τα μυστικά μιας ευτυχισμένης ζωής.

Η έκφραση: Πήγε η καρδιά μου στην Κούλουρη
Η επιστημονική αλήθεια: Αν ποτέ έχετε γλυτώσει παρά τρίχα κάποιο ατύχημα ή έχετε ακούσει άσχημα νέα, που τελικά αντιστράφηκαν, τότε γνωρίζετε απόλυτα πως είναι να νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει τόσο δυνατά που νομίζετε ότι θα σπάσει. Συνήθως, αυτό το αίσθημα συνοδεύεται από την ιδέα ότι η καρδιά μας έχει φύγει από τη θέση της! Αυτό συμβαίνει διότι η αορτή, η κεντρική αρτηρία και βασική οδός μέσω της οποίας κυκλοφορεί το αίμα στα χέρια, το λαιμό και τον εγκέφαλό μας, συνδέεται με την αριστερή κοιλία της καρδιάς, η οποία βρίσκεται κοντά στο λαιμό μας. Συνεπώς, όταν νιώθετε έντονες δονήσεις στο πάνω μέρος του στήθους σας, είναι γιατί η καρδιά και οι παλμοί σας χτυπάνε κόκκινο! Το καθημερινό στρες σας βγάζει εκτός ορίων; Δείτε ποια χρώματα σας βοηθούν να το ξορκίσετε.

Η έκφραση: Κρύα χέρια, ζεστή καρδιά
Η επιστημονική αλήθεια Όταν κρυώνουμε, ο οργανισμός έχει τη τάση να παίρνει το αίμα από τα άκρα του σώματος προς στον κορμό προκειμένου να προφυλάξει τα ζωτικά του όργανα. Μπορεί, λοιπόν, να νιώθετε τα δάχτυλα τόσο των χεριών όσο και των ποδιών σας κρύα ενώ, στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία του σώματος σας παραμένει σταθερή. Με αυτή την έννοια, η παραπάνω φράση είναι πέρα για πέρα αληθινή. Αντίθετα, η πεποίθηση ότι τα κρύα χέρια αποτελούν ένδειξη κακής κυκλοφορίας του αίματος καθώς και αδυναμίας της καρδιάς είναι απόλυτα αναληθής.

thehomeissue_heart002

Τα κρύα χέρια δεν αποτελούν ένδειξη αδυναμίας της καρδιάς: το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι χοντρά γάντια!

Η έκφραση: Πήγε η καρδιά μου στη θέση της
Η επιστημονική αλήθεια
 Ενάντια στην κοινή αντίληψη, η καρδιά μας δεν βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του στήθους μας, αλλά στο κέντρο του. Συγκεκριμένα, μπορεί να βρίσκεται πιο δεξιά ή αριστερά, πιο μπροστά ή πίσω από εκεί που νομίζετε. Σε μερικές ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να έχει αναστραφεί εσωτερικά χωρίς να προκαλεί κάποιο πρόβλημα υγείας. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, το σχήμα και η θέση του καρδιακού μυ, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, στα ψηλά και αδύνατα άτομα, τείνει να είναι μακρύτερη σε μήκος και πιο αδύνατη σε πάχος σε σχέση με εκείνα που είναι υπέρβαρα, των οποίων η καρδιά καταλαμβάνει περισσότερο χώρο (επομένως, είναι γεγονός ότι οι παχουλοί άνθρωποι έχουν μεγάλη καρδιά). Γιατί, όμως, οι γιατροί επιμένουν να τοποθετούν το στηθοσκόπιο στην αριστερή πλευρά του στήθους μας; Γιατί η αριστερή κοιλία της καρδιάς είναι μεγαλύτερη από τη δεξιά και έτσι τους προσφέρει καλύτερη δυνατότητα ακρόασης των παλμών της.

Η έκφραση: Άκου την καρδιά σου
Η επιστημονική αλήθεια Κι όμως, η καρδιά σας σκέφτεται. Σύμφωνα με έρευνες, διαθέτει πάνω από 40.000 νευρώνες πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να σας παράσχει ακόμα και διαισθητική καθοδήγηση. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η καρδιά είναι κάτι παραπάνω από μία απλή αντλία που διασφαλίζει αποκλειστικά και μόνο τη σωστή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν, πολλοί επιστήμονες που διατίθενται να εξερευνήσουν περαιτέρω αυτό το ζήτημα. Όπως και να έχει, πρέπει πάντα να θυμάστε ότι η «καλή καρδιά» είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την υγεία σας. Διαβάστε εδώ 8 συμβουλές για δυνατή καρδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

11 Τροφές που σας Φέρνουν την Ευτυχία

.

Ήρθε η ώρα να γευτείτε 11 διατροφικά ελιξίρια ευτυχίας που θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας και θα σας φτιάξουν τη μέρα με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Μικρές Συνταγές Ευτυχίας για το 2015 (Μέρος Β)

.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας, σας παρουσιάζουμε έξι επιπλέον συνταγές ευτυχίας τρόπους για να ξεκινήσετε τη χρόνια με θετικό πρόσημο.

Keep Calm: Ακόμα ένας (σημαντικός) λόγος για να μετριάσεις το θυμό σου!

.

Δείτε έναν πολύ σημαντικό λόγο για να μετριάσετε το θυμό σας.

8 Συμβουλές για Δυνατή Καρδιά

.

Επειδή οι ρυθμοί της ζωής είναι γρήγοροι και το καθημερινό στρες μεγάλο, δείτε πώς μπορείτε να προστατέψετε τον οργανισμό σας και να φροντίζετε σε καθημερινή βάση την καρδιά σας ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου

4 λόγοι που δυσκολεύεσαι τόσο πολύ να πεις συγγνώμη

.

Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που σε δυσκολεύουν να πεις συγνώμη.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Χωρίζουμε. Πώς θα το πούμε στα παιδιά;

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

9 τρόποι να κάψεις 75 θερμίδες σε 10 λεπτά