15 Πράγματα που Πρέπει να Κάνετε το 2015 για ένα Καλύτερο Σπίτι

Κατηγορίες: ECO LIVING, ΙΔΕΕΣ, PLUS +, LIVING +

15 Πράγματα που Πρέπει να Κάνετε το 2015 για ένα Καλύτερο Σπίτι

Αυτές τις ημέρες, όλοι δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας, για όλα όσα ελπίζουμε να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε, να αλλάξουμε και να διορθώσουμε τη νέα χρονιά.

Λίστες για την υγεία «θα κόψω το κάπνισμα – θα ξεκινήσω γυμναστική» κάνατε. Λίστες για αντικείμενα «αυτά τα παπούτσια – ή το τάδε ρούχο» γράψατε. Λίστες προσωπικές «να χωρίσω – να παντρευτώ» σκεφτήκατε. Και για το σπίτι σας, το καταφύγιο σας, τι θα κάνετε φέτος; Εμείς σας προτείνουμε μερικές ιδέες τις οποίες μπορείτε να βάλετε στην καθημερινότητά σας για μία πιο χαλαρή, όμορφη καθημερινότητα.

1. Μάθετε να καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια Μπορείτε να γλιτώσετε ενέργεια και χρήματα από παντού μέσα στο σπίτι. Αλλάξτε λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης ή LED. Φανταστείτε ότι μια λάμπα πυρακτώσεως 40 watt, έχει περίπου την ίδια απόδοση φωτός με έναν λαμπτήρα φθορισμού 11 watt και την ίδια απόδοση με μία λάμπα LED 4 watt. Κλείνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής). Χαμηλώστε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένετε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος.

2. Καταναλώστε λιγότερο νερό Μην αφήνετε τις βρύσες να τρέχουν. Αν έχετε κήπο ή βεράντα με πολλά φυτά, εγκαταστήστε αυτόματο πότισμα. Το νερό είναι πολύτιμο και δεν πρέπει να το σπαταλάμε. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλήσει περίπου 90 λίτρα νερού την εβδομάδα. Σε μηνιαία βάση σπαταλώνται 360 λίτρα και σε ετήσια βάση 4.700 λίτρα νερού. Βάλτε ένα μπουκάλι ενάμιση λίτρου γεμάτο νερό μέσα στο καζανάκι θα επιφέρει τεράστια οικονομία καθώς κάθε φορά που το τραβάτε δεν καταναλώνετε όλο το νερό που εμπεριέχει.

3. Τοποθετήστε συναγερμό και κλειδαριές ασφαλείας Οι καιροί έχουν αλλάξει και καλό θα είναι να ασφαλίσετε το σπίτι σας. Έτσι και το σπίτι σας θα είναι πιο ασφαλές και εσείς θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Kαταρχήν μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να ανοίγουν μόνα τους την πόρτα. Χρησιμοποιείτε πάντα τον σύρτη ασφαλείας σε συνδυασμό με το ματάκι για να ελέγχετε ποιος είναι. Οι καινούργιες πόρτες έχουν ενσωματωμένο σύρτη, τοποθετείται όμως πολύ απλά σε οποιαδήποτε πόρτα. Ο συναγερμός είναι πλέον απαραίτητος, μην αμελείτε να τον βάζετε σε λειτουργία ακόμα κι αν πρόκειται να λείψετε για λίγη μόνο ώρα.

4. Φτιάξτε κουτιά πρώτων βοηθειών και έκτακτης ανάγκης Είναι πολύ σημαντικά. Ελέγξετε ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αλλά και την ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες των φαρμάκων. Αλλάζετε τακτικά μπαταρίες σε φακούς. Φτιάξτε μια σακούλα με φάρμακα και άλλα προϊόντα που έχετε διπλά ή τριπλά και χαρίστε τα σε ένα από τα συνοικιακά ιατρεία για απόρους – οι καιροί απαιτούν κοινωνική συμμετοχή.

5. Ξεκινήσετε την ανακύκλωση Για να μη σταματήσετε όμως σε μία εβδομάδα πρέπει να οργανωθείτε σωστά. Δεν γίνεται όλοι να παραπονιόμαστε ότι τίποτα δεν βελτιώνεται και από την άλλη να μην κάνουμε τίποτα. Είναι εύκολο, υπεύθυνο, καλό για εμάς και κυρίως για το μέλλον των παιδιών μας. Λοιπόν, αγοράστε κάδους απορριμμάτων σε διαφορετικά χρώματα: ο λευκός, π.χ., θα είναι για την ανακύκλωση και ο μαύρος για τα καθημερινά απορρίμματα.

6. Τοποθετήστε συναγερμούς καπνού Οι συναγερμοί καπνού είναι οικονομικοί, μικροί, πρακτικοί και σώζουν περιουσίες, αλλά κυρίως ζωές. Εάν έχετε ήδη τοποθετημένους, ελέγξτε τις μπαταρίες τους. Οι τελευταίας τεχνολογίας συνδέονται ασύρματα και έτσι γλιτώνετε τα επιπλέον μερεμέτια για τις καλωδιώσεις.

7. Κάντε μικροαλλαγές που θα σας φτιάξουν τη διάθεση Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε ολική ανακαίνιση. Ακόμη και μια μικρή αλλαγή σε τακτά χρονικά διαστήματα φέρνει οπτική και ψυχική ανανέωση. Ετσι, αλλάξτε τα καπέλα στα φωτιστικά της τραπεζαρίας σας, βάψτε έναν τοίχο, πχ. της εισόδου, τον τοίχο του τζακιού, ανανεώστε την πλάτη του νεροχύτη βάφοντας τα παλιά πλακάκια, και αγοράστε κάτι καινούργιο και στο μπάνιο, πχ. χαλί ή κουρτίνα.

8. Αγοράσετε μερικά φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα Όχι μόνο η ατμόσφαιρα στο σπίτι σας θα είναι πιο καθαρή, αλλά η φροντίδα που θα δώσετε στα φυτά σας θα έχει και θεραπευτικές ιδιότητες στην ψυχολογία σας! Δείτε μερικά από αυτά!

9. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης των συσκευών Προγραμματίζετε τα πλυντήρια και το στεγνωτήριο να λειτουργούν το βράδυ, όταν καταναλώνετε νυχτερινό τιμολόγιο; Εκτός από την οικονομία είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τη σωστή λειτουργία μιας συσκευής για να ζήσει περισσότερο καιρό και κυρίως για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα μέσα στο σπίτι, πχ. στο φούρνο μικροκυμάτων απαγορεύονται τα πλαστικά σκεύη και το αλουμινόχαρτο.

10. Δείτε τι έχετε, τι χρειάζεστε και τι περισσεύει Ψάξτε στην αποθήκη, στα ντουλάπια, στα συρτάρια. Δείτε πόσα ξεχασμένα αντικείμενα, συσκευές και έπιπλα έχετε. Πολλά από αυτά τα έχετε ήδη αντικαταστήσει με καινούργια. Αν δεν τα χρειάζεστε, σίγουρα τα έχει ανάγκη μια άλλη οικογένεια ή ένας φιλανθρωπικός οργανισμός. Κάποια από αυτά μπορείτε να τα εκμεταλλευτείτε και οι ίδιοι, στο κάτω κάτω τα πληρώσατε: κάντε μια ανάρτηση στο ίντερνετ, σε site με πωλήσεις μεταχειρισμένων ειδών και ίσως πάρετε κάτι πίσω.

thehomeissue_allages201501

Μην κρατάτε πράγματα που δε χρειάζεστε. Δώστε σε ανθρώπους που τα χρειάζονται.

11. Θωρακίστε το σπίτι από το κρύο και τη ζέστη Τον χειμώνα η σωστή θερμοκρασία για μέσα στο σπίτι είναι περίπου 18-19 βαθμούς. Διατηρείτε σταθερά τον θερμοστάτη σας σε αυτή τη θερμοκρασία για απόδοση και οικονομία. Κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες προκειμένου να κρατήσετε τη ζέστη στο χώρο. Ακόμα καλύτερα κρατάτε κλειστές και τις εσωτερικές πόρτες.

12. Κάντε γυμναστική Ήρθε η ώρα να κάνετε χορό, TRX, ποδήλατο, yoga και ό,τι άλλο σας αρέσει και φυσικά μπορείτε να προπονηθείτε μέσα στο σπίτι στον ελεύθερο χρόνο σας. Θα νιώσετε μεγάλη ικανοποίηση και θα είναι το δώρο που κάνετε στον εαυτό σας. Αν πάλι δεν έχετε καθόλου χρόνο, ένας διάδρομος γυμναστικής είναι η λύση και αν δεν θέλετε να ξοδέψετε καθόλου χρήματα, αρχίστε το jogging ή βάλτε δυνατά τη μουσική και χορέψτε!

13. Ασχοληθείτε λίγο παραπάνω με το σπίτι σας Το σπίτι μας είναι η προέκταση του εαυτού μας. Δείξτε του την αγάπη και τη φροντίδα που του αξίζει και να είστε σίγουροι ότι θα σας το ανταποδώσει πολλαπλά με τη θαλπωρή και τη φιλόξενη ατμόσφαιρά του. Γι’ αυτό, φροντίστε να είναι καθαρό και τακτοποιημένο και αν διαπιστώσετε μια βλάβη διορθώστε τη άμεσα. Τέλος, πραγματοποιείτε τακτικό έλεγχο και συντήρηση τόσο σε δομικά υλικά όσο και σε καυστήρες, λέβητες, κλιμακοστάσια κλπ.

14. Κάντε εκκαθάριση της βιβλιοθήκης Κάντε μία εκκαθάριση στη βιβλιοθήκη σας. Σίγουρα θα υπάρχουν βιβλία που δεν θέλετε, που έχετε διαβάσει. Μαζέψτε τα και χαρίστε τα σε σχολεία και σε ιδρύματα όπως το Χατζηκυριάκειο ίδρυμα παιδικής προστασίας στο τηλέφωνο 2104515387 ή 2104515387 ή δώστε τα στο δήμο σας και αυτός θα τα προωθήσει εκεί που πρέπει. Γιατί ένα παλιό βιβλίο είναι καινούργιο για κάποιον άλλο.

15. Αναμνήσεις & décor Όλοι μας πάμε ταξίδια και γίνεται ένας χαμός με τις φωτογραφίες. Όταν όμως επιστρέψουμε τις βάζουμε στον υπολογιστή μας και τέλος. Ήρθε η ώρα να πάρουν μέρος στη διακόσμηση του σπιτιού μας. Πηγαίνετε σε ένα φωτογραφείο και εκτυπώστε τις (αν ταιριάζουν στο σπίτι σας κάντε τις ασπρόμαυρες). Έπειτα σε έναν κορνιζά και αυτό ήταν! Ο τοίχος γέμισε με μικρά κάδρα από τη ζωή σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 Καθημερινά Αντικείμενα που Πρέπει να Ανανεώσετε Σήμερα!

.

Δείτε 6 πράγματα καθημερινής χρήσης που χρειάζονται ανανέωση στο σπίτι σας. Αυτά τα πράγματα βελτιώνουν άμεσα την εικόνα του σπιτιού σας.

Πετάξτε ΑΥΤΑ από το Σπίτι σας Πριν Μπει η Νέα Χρονιά

.

Δείτε ποια είναι τα αντικείμενα που πρέπει να πετάξετε από το σπίτι σας πριν μπει η νέα χρονιά.

Αυτά που Πρέπει να Περιέχει ένα κουτί Έκτακτης Ανάγκης για να σας Σώσει τη Ζωή

.

Αν το σπίτι σας υποστεί κάποια καταστροφή πόσο καλά προετοιμασμένοι είστε για να προστατέψετε εσάς και την οικογένεια σας; Δείτε τη λίστα με απλά αντικείμενα που σε δύσκολες περιστάσεις θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα.

Δώστε Ξανά Ζωή σε 11 Καθημερινά Αντικείμενα που Συνήθως Καταλήγουν στα Σκουπίδια

.

Δείτε τρόπους να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία σε καθημερινά αντικείμενα τα οποία είτε έχουν χαλάσει είτε έχετε σταματήσει εδώ και καιρό να χρησιμοποιείτε.

8 Συμβουλές για Δυνατή Καρδιά

.

Επειδή οι ρυθμοί της ζωής είναι γρήγοροι και το καθημερινό στρες μεγάλο, δείτε πώς μπορείτε να προστατέψετε τον οργανισμό σας και να φροντίζετε σε καθημερινή βάση την καρδιά σας ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Δε θα Πιστεύετε στα Μάτια σας όταν Δείτε τι μπορεί να κρύβει ένας Ογκόλιθος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Trend Alert: Έρχονται οι Νέοι Μισοβαμμένοι Πίνακες