Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα κουφώματα

Κατηγορίες: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΥΛΙΚΑ - ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα κουφώματα

Πληροφορίες για τη σωστή επιλογή κουφωμάτων και συνεπώς για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κουφώματα ονομάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται για να κουφώσουν (κλείσουν) τα ανοίγματα των τοίχων ενός κτιρίου και αποτελούνται από τα πλαίσια και τα τζάμια. Τα εξωτερικά κουφώματα χωρίζονται σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες εισόδου και συμβάλλουν σε διάφορες λειτουργίες του κτιρίου. Εξωτερικά έχουν άμεση σχέση με την αισθητική και την ασφάλεια ενώ εσωτερικά εξυπηρετούν τον φυσικό φωτισμό, την ηχομόνωση, τη προστασία από τον ήλιο και φυσικά τη θέα. Σύμφωνα με έρευνα η κατανάλωση για θέρμανση και ψύξη των κτιρίων αποτελεί το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κουφώματα είναι μία σημαντική αιτία κατανάλωσης ενέργειας γι’ αυτό και η σωστή επιλογή τους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Koufomata02_thehomeissue

Επιλέξτε τα σωστά κουφώματα για να μην έχετε απώλειες θερμότητας αλλά και χρημάτων.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος των υαλοπινάκων (τζάμια) που τώρα πια κατασκευάζονται με σύγχρονα ενεργειακά κριτήρια και τα παλιότερα προϊόντα αντικαθίστανται από διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες, με ένα ή δύο κενά που έχουν καλύτερες ιδιότητες μόνωσης για τον ήχο και τη θερμότητα. Υπάρχουν και τα ενεργειακά τζάμια που έχουν αυξημένο κόστος όμως μακροπρόθεσμα θα έχετε χρηματικό όφελος αν υπολογίσετε τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας για αρκετά χρόνια. Τα πλαίσια κατασκευάζονται από αλουμίνιο, συνθετικά υλικά, ξύλο. Καλό είναι τα κουφώματα να επιλέγονται ανάλογα με τα κλιματικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής (ψυχρό, μεικτό, θερμό κλίμα) για μέγιστη απόδοση.

Koufomata03_thehomeissue

Πλαίσιο από pvc με εσωτερικό προφίλ αλουμινίου και τριπλά τζάμια.

Θερμό κλίμα Οι ανακλαστικοί υαλοπίνακες έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν και να απομακρύνουν την ηλιακή ακτινοβολία περίπου στο 50%. Μπορεί να μειώσουν τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων σε πολύ μικρό βαθμό.

Ψυχρό κλίμα Ανεξάρτητα από τον τύπο του υαλοπίνακα τα κουφώματα με μεταλλικό πλαίσιο έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση. Το μέταλλο μεταφέρει το κρύο στο εσωτερικό του κτιρίου.

Μεικτό κλίμα Η χρήση διπλών τζαμιών είναι ιδανική για περιοχές με εύκρατο κλίμα. Τα αντίστοιχα κουφώματα κατασκευάζονται από αλουμίνιο, PVC ή ξύλο.

Δείτε παρακάτω τα κυριότερα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά των πιο διαδεδομένων υλικών πλαισίων pvc, αλουμίνιο, ξύλο:

PVC πλεονεκτήματα

 • Κόστος. Αποτελούν μία οικονομική λύση που δεν στερείται ποιότητας.
 • ​​Θερμομονωτική ικανότητα. Γιατί το πλαστικό είναι κακός αγωγός της θερμότητας.
 • ​Ηχομόνωση. Το πλαστικό δεν επιτρέπει τη μετάδοση του ήχου.
 • Στεγανότητα. Αντίσταση στη βροχή και στους δυνατούς ανέμους.
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής με ελάχιστο κόστος συντήρησης.

PVC μειονεκτήματα

 • Ευάλωτα στον ήλιο και στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Το κιτρίνισμα ήταν πιο συχνό φαινόμενο τις προηγούμενες δεκαετίες σε χαμηλότερης ποιότητας πλαστικά κουφώματα.
 • Παλιότερα υπήρχε θέμα ασφάλειας γιατί τα κουφώματα ήταν φτιαγμένα αποκλειστικά από pvc όμως τα σύγχρονα συνθετικά κουφώματα έχουν εσωτερικό προφίλ αλουμινίου που προσδίνει στιβαρότητα στο υλικό.

Αλουμίνιο πλεονεκτήματα

 • Ασφάλεια. Το αλουμίνιο είναι ένα συμπαγές υλικό και έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν καίγεται.
 • Σχεδιαστική ευελιξία. Μπορούν να δημιουργηθούν σε διάφορα σχέδια και να  υποστούν επιφανειακές επεξεργασίες για ιδιαίτερες διακοσμητικές απαιτήσεις.
 • Μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής. Το αλουμίνιο δεν επηρεάζεται από κλιματικές συνθήκες και ηλιακή ακτινοβολία.

Αλουμίνιο μειονεκτήματα

 • Θερμομονωτική ικανότητα. Το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας και μεταφέρει τη θερμότητα εκτός του σπιτιού προς τα μέσα και αντίστροφα. Με λίγα λόγια κρύο τον χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχουν τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή στα οποία τοποθετείται θερμομονωτικό υλικό ανάμεσα στην εσωτερική και την εξωτερική επιφάνεια του αλουμινίου έτσι ώστε να μην επικοινωνούν.
 • Κόστος. Είναι πιο ακριβά από τα συνθετικά κουφώματα ενώ για τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή το κόστος αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Ξύλο πλεονεκτήματα

 • Όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε σύγκριση με τα άλλα υλικά πλαισίων μόνο το ξύλο μπορεί να κάνει έναν χώρο να φαίνεται πιο ζεστός και φιλικός.
 • Μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα. Το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και για αυτό έχει δεκάδες φορές καλύτερη θερμομόνωση από το αλουμίνιο.
 • Πολύ καλή ηχομόνωση.

Ξύλο μειονεκτήματα

 • Αυξημένο κόστος.
 • Ευάλωτο στην υγρασία και την ηλιακή ακτινοβολία. Όμως τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα κατασκευάζονται από τρικολλητή ξυλεία (ξυλεία τριών στρώσεων) που μειώνει σημαντικά το ενδεχόμενο στρέβλωσης.
 • Χρειάζονται συντήρηση.

Η επιλογή του κατάλληλου τύπου κουφώματος είναι μία αρκετά σύνθετη διαδικασία που εξαρτάται από την  ενεργειακή του απόδοση, την αισθητική του και το κόστος. Μπορεί για πιστοποιημένα κουφώματα και υαλοπίνακες το κόστος να είναι μεγάλο όμως πρέπει να αναλογιστείτε τη διαχρονική εξοικονόμηση δαπανών για κατανάλωση ενέργειας εφόσον μειώνονται σημαντικά οι λογαριασμοί για θέρμανση και ψύξη των χώρων. Τέλος πρέπει να γνωρίζετε πως σημαντικό ρόλο για την απόδοση των κουφωμάτων παίζει η σωστή τοποθέτηση τους και η εγκατάσταση τους πρέπει να πραγματοποιείται από εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πέτρα ως δομικό υλικό

.

Η πέτρα απαιτεί μικρή συντήρηση, είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο χρόνο με ισχυρή αντισεισμικότητα και δεν είναι τυχαίο που αυτό το εξαιρετικό υλικό συμβολίζει ιδέες για καταφύγιο και μονιμότητα.

Διακοσμητικές μεμβράνες για τα παράθυρα

.

Ένα λεπτό φιλμ διακοσμεί, απομονώνει, περιόριζει την ηχορύπανση, φροντίζει να μην έχετε απώλειες στη θέρμανση και στο κλιματιστικό και είναι πολύ οικονομικό ή ανάλογα με τις ανάγκες σας μπορεί να κοστίζει και κάτι παραπάνω. Η επιλογή όπως πάντα είναι δική σας.

Τσιμέντο: Το πιο παλιό νέο υλικό

.

Bαρύ, στιβαρό, ανθεκτικό, τραχύ, είναι κατάλληλο για επενδύσεις, διαχωριστικά, διακοσμήσεις αλλά για να μην το ξεχνάμε είναι το πιο γνωστό δομικό υλικό. Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε ως επένδυση τοίχων.

Όλα Όσα Χρειάζεται να Ξέρετε για τις Ψευδοροφές

.

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να δημιουργήσετε ψευδοροφές με ενδιαφέρον.

Εξωτερική θερμομόνωση: Ένα καβούκι στα μέτρα σας

.

Η παλαιότητα, η κατασκευή των κτιρίων και η έλλειψη θερμομόνωσης είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στην κατανάλωση ενέργειας ενός σπιτιού.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Τα μυστικά της ταπετσαρίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Διακοσμητικές μεμβράνες για τα παράθυρα