Πόσο Αθώο είναι Πραγματικά το Συναισθηματικό Φαγητό;

Κατηγορίες: PLUS +, ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Πόσο Αθώο είναι Πραγματικά το Συναισθηματικό Φαγητό;

Το συναισθηματικό φαγητό είναι η περίπτωση που δεν τρώμε γιατί πεινάμε, αλλά γιατί το αντιμετωπίζουμε σαν μια διέξοδο από κάποιο πρόβλημα που μας απασχολεί, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. 

Αυτή  όμως η φαινομενικά "αθώα" συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ακόμα και παχυσαρκία. 

Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να ενδώσει στο συναισθηματικό φαγητό έπειτα από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, από ένα τραυματικό γεγονός ή από μία δυσάρεστη μακροχρόνια κατάσταση, όπως για παράδειγμα οι κακές επαγγελματικές συνθήκες ή μία τοξική σχέση.   

Ένας Θεραπευτής Ζεύγους Αποκαλύπτει τα 8 Tips που θα Σώσουν τη Σχέση σας

Αν παρατηρήσετε αύξηση στα κιλά σας,  καλό θα ήταν πριν μπείτε στον πειρασμό να φάτε κάτι που θα βρείτε στο ψυγείο, να ρωτήσετε τον εαυτό σας αν όντως πεινάτε. Ακόμα και αν γνωρίζετε ότι η γεύση ενός γλυκού θα σας παρηγορήσει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, καλό θα ήταν να βάλετε σε αυτό ένα μέτρο. 

Επίσης σύμφωνα με τους ειδικούς, το συναισθηματικό φαγητό ποτέ δεν είναι μια απλή σαλάτα. Τις περισσότερες φορές είναι junk food και γλυκά. Το να φάτε μια φορά κάτι παραπάνω σαφώς και δεν αποτελεί πρόβλημα. Όταν όμως επαναλαμβάνετε καθημερινά αυτή τη συνήθεια  δεν αποκλείεται αργά ή γρήγορα να βρεθείτε αντιμέτωποι με κατάθλιψη και παχυσαρκία.

 Το πόσο τρώμε εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Στην περίπτωση όμως που κάποιος πάσχει από κατάθλιψη δεν έχει τον έλεγχο του εαυτού του άρα ούτε και του φαγητού που καταναλώνει. Πολλά άτομα τρώνε περισσότερο, με την ελπίδα ότι θα αισθανθούν καλύτερα για όλα όσα τους βαραίνουν.

Ωστόσο, η απόλαυση και η ευχαρίστηση αυτή είναι προσωρινές αφού κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με το φαγητό. Η λύση για να μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι έχει πέσει στην παγίδα του συναισθηματικού φαγητού είναι να προσδιορίσει τον λόγο που το κάνει. Για παράδειγμα αν είστε σπίτι και βαριέστε είναι πολύ πιθανό να κάνετε συχνά βόλτες στο ψυγείο και τα ντουλάπια σας λόγω πλήξης και όχι επειδή πεινάτε. 

Εάν αισθάνεστε ότι έχετε πέσει στην παγίδα του συναισθηματικού φαγητού, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βγείτε από αυτή. 

Οι ειδικοί σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνουν τα εξής βήματα: 

  1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παραδεχτείτε ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα με υπερκατανάλωση τροφής. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι αποδέχεστε ότι υπάρχει πρόβλημα.
  2. Επίσης είναι απαραίτητο να ελέγχετε την ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε και να ρωτάτε τον εαυτό σας πριν κάθε γεύμα:

Τρώτε επειδή πεινάτε, ή βαριέστε και είστε λυπημένοι;

Ποιες τροφές σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα ή να σας κάνουν να νιώθετε χειρότεροι αφού τις φάτε;

Έχετε την τάση να τρώτε κρυφά ή όταν κανείς άλλος δεν είναι γύρω, όπως αργά το βράδυ;

  1. Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τους παράγοντες που ενεργούν στο συναισθηματικό φαγητό, γιατί έτσι θα καταφέρετε να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά. Ο λόγος που αυτό είναι το κλειδί για να απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια είναι γιατί οι σκέψεις, τα γεγονότα ή οι συμπεριφορές διεγείρουν την επιθυμία για υπερκατανάλωση τροφής.

Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Αντί αυτού, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ώστε να δουλέψετε μαζί του για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας. Θα σας καθοδηγήσει να βρείτε μόνοι σας τις διεξόδους που πραγματικά χρειάζεστε, να μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας και να αγαπάτε περισσότερο τον εαυτό σας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς Επιδρά το Στρες που Βιώνουμε Καθημερινά στο Σώμα μας;

.

Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει πολύ την ποιότητα της ζωής μας.

Ποιοι Είναι οι Παράγοντες που Πυροδοτούν την Κατάθλιψη;

.

Να σε τι οφείλεται η κατάθλιψη που μπορεί να νιώθετε.

Τα 9 Βήματα Προς την Ευεξία

.

Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να ανεβάσει τη διάθεσή του, αλλά και να νιώσει ευεξία.

Γιατί η Άσκηση είναι το Καλύτερο Αντικαταθλιπτικό;

.

Μήπως να βάλετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας;

Έρευνα: Ο Απίστευτος Λόγος που οι Γυναίκες Χρειάζονται Περισσότερη Ξεκούραση από τους Άντρες

.

Νέα έρευνα έρχεται να μας πει για ποιο λόγο οι γυναίκες κουράζονται περισσότερο από τους άνδρες.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Έξυπνες Ιδέες για να Κρύψετε το «Δεύτερο» Κλειδί!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

ψωμί
Ποια Στιγμή της Ημέρας Μπορείτε να Τρώτε Ψωμί για να Χάσετε Βάρος;