Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη Hedy Lamarr για την ομορφιά της αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα της οφείλεται στο μυαλό της.
Η MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) της χάρισε τον τίτλο της ωραιότερης γυναίκας του κόσμου και έγινε διάσημη για την ομορφιά της και την κινηματογραφική της καριέρα. Όμως σαν να μην έφτανε το να είναι πανέμορφη και διάσημη ηθοποιός του Χόλυγουντ η Χέντι Λαμάρ (Hedy Lamarr 1914 – 2000) ήταν και ιδιαίτερα ευφυής, αφού υπήρξε μία από τους εφευρέτες βασικής τεχνολογίας για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες σήμερα, της πρώτης μορφής των μεθόδων διασποράς φάσματος.
Η Νέα Τεχνολογία στο Πλυντήριο Πιάτων: Αυτό είναι το Πλυντήριο του Μέλλοντος
Το 1940, καθισμένη στο πάτωμα του σαλονιού της στο Beverly Hills η Χέντι Λαμάρ χρησιμοποίησε ένα ασημένιο σπιρτόκουτο για να εξηγήσει στον συνθέτη Τζορτζ Άνθεϊλ την ιδέα της για μία συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων η οποία θα χρησιμοποιούσε ένα κύλινδρο αυτόματου πιάνου προκειμένου να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και τη μείωση της πιθανότητας παρεμβολών από τους Ναζί. Ο Τζ. Άνθεϊλ, διάσημος γιατί είχε γράψει την πρώτη σύνθεση παγκοσμίως για αυτόματο πιάνο, ενθουσιάστηκε όταν κατάλαβε πως ο συγχρονισμός του πιάνου και ο συγχρονισμός των ραδιοσυχνοτήτων δεν διέφεραν και τόσο πολύ.
Απίστευτη Καινοτομία: Αυτή είναι η Πρώτη Συσκευή Διπλώματος Ρούχων (video)
Στις 11 Αυγούστου του 1942 Η Χέντι Λαμάρ και ο συνθέτης Τζορτζ Άνθεϊλ έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την συσκευή που εφηύραν αποκαλούμενη Secret Communication System (Σύστημα Κρυφής Επικοινωνίας). Η ιδέα ήταν πολύ προηγμένη για την εποχή της και οι δύο εφευρέτες δεν έλαβαν ποτέ κανένα χρηματικό ποσό από την εφεύρεσή τους αφού η συγκεκριμένη τεχνολογία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 1962 μερικά χρόνια μετά τη λήξη της πατέντας.
Αυτό είναι το Καλύτερο Πράγμα που Μπορείτε να Κάνετε για να Μπαίνετε με Ασφάλεια στο Ίντερνετ!
Η μοντέρνα τεχνολογία της διασποράς φάσματος που χρησιμοποιείται σήμερα σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι το Wi-Fi έχει βασιστεί στην ιδέα της Χέντι για την εναλλαγή των συχνοτήτων. Η Χέντι Λαμάρ ήθελε να γίνει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εφευρετών (National Inventors Council) όμως της είπαν πως καλύτερα να χρησιμοποιήσει το όνομα της για να προωθήσει την πώληση πολεμικών ομολόγων. Σε μία και μόνο εκδήλωση βοήθησε να συγκεντρωθούν 7 εκατομμύρια δολάρια.