Το φθινόπωρο και οι αρχές της άνοιξης είναι οι καταλληλότερες εποχές για να μεταφυτέψετε ένα πεύκο. Ας ξαναθυμηθούμε αυτό το πολύτιμο δέντρο, το οποίο επιβιώνει και στη γλάστρα.
- Ένα κωνοφόρο δέντρο με πολλές ποικιλίες που μυρίζει φρεσκάδα. Στην Ελλάδα το συναντάμε σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας.
- Είναι αειθαλές με βελονοειδές φύλλωμα. Οι καρποί του πεύκου είναι τα γνωστά μας κουκουνάρια. Οι βελόνες του είναι ημικυκλικές ή τριγωνικές, ενώ η βάση του καλύπτεται από μια λευκή μεμβράνη, τον κολεό.
- Το πευκόμελο είναι το πρώτο σε παραγωγή μέλι στην Ελλάδα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.
- Το πεύκο θέλει εδάφη φτωχά με καλή αποστράγγιση και προτιμά τον ήλιο – αλλά ίσως χρειαστεί κάποια προστασία από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Αναπτύσσεται στο εξωτερικό και αν χρειαστεί να το μεταφέρετε για κάποιο (διακοσμητικό) λόγο στο εσωτερικό να θυμάστε ότι μπορεί να επιβιώσει μόνο για μερικές μέρες.

Ανάλογα με το πού και πώς θα φυτέψετε το πεύκο, μπορείτε να έχετε ένα πολύ μίνιμαλ αισθητικό αποτέλεσμα.
Αν επιθυμείτε να διαμορφώσετε τον κορμό του, η καταλληλότερη εποχή για συρμάτωμα είναι τώρα (το φθινόπωρο). Το σύρμα θα μείνει επάνω στο φυτό μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Τα κλαδιά και ο κορμός του παίρνουν συνήθως απότομα πάχος το φθινόπωρο, γι’ αυτό καλύτερα να είστε προσεκτικοί αυτή την περίοδο και να το παρατηρείτε.
- Σε περίπτωση που το σύρμα εισχωρήσει στον φλοιό του, καλύτερα να το αφήσετε μέσα διαφoρετικά υπάρχει κίνδυνος να το τραυματίσετε ακόμα πιο σοβαρά στην προσπάθειά σας να το βγάλετε.
- Τα πιο διαδεδομένα είδη είναι η pinus halepensis (κοινό πεύκο, γνωστό ως χαλέπιος πεύκη, που έχει βελόνες ενωμένες ανά δύο), η pinus nigra (μαυρόπευκο), η pinus pinea (κουκουναριά) και η pinus silvestris (δασόπευκο – θυμάστε το πράσινο μπουκάλι της παλιάς κολόνιας Pino Silvestre;).