Η πέτρα ως δομικό υλικό

Κατηγορίες: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΥΛΙΚΑ - ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η πέτρα ως δομικό υλικό

Η πέτρα στο παρελθόν ήταν κυρίαρχο δομικό υλικό λόγω των μηχανικών ιδιοτήτων της αλλά και της ιδιαίτερης ποικιλομορφίας των πετρωμάτων του ελλαδικού χώρου. Είναι υλικό ηχομονωτικό και θερμομονωτικό και ο όγκος της μπορεί να μετριάσει ακραία καιρικά φαινόμενα. Απαιτεί μικρή συντήρηση, είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο χρόνο με ισχυρή αντισεισμικότητα και δεν είναι τυχαίο που αυτό το εξαιρετικό υλικό συμβολίζει ιδέες για καταφύγιο και μονιμότητα.

Στην επιλογή των υλικών οι αρχιτέκτονες βασίζονται σε δύο βασικούς τύπους αντίθεσης: υφών και τονικής. Η αντίθεση είναι πολύ σημαντική καθώς η πέτρα συνδυάζεται με υλικά τα οποία έχουν πιο λείες επιφάνειες και μικρότερη χρωματική γκάμα. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική ταίριαξε την πέτρα με σύγχρονα υλικά, όπως το μέταλλο και το γυαλί, αναδεικνύοντας την ομορφιά αλλά και τη διαχρονικότητά της.

thehomeissue_stone_02

Εφαρμογή της πέτρας σε ένα σύγχρονο κτίριο.

Οι διαφορετικές υφές είναι πολύ χρήσιμες όταν τα υλικά είναι τονικά πολύ κοντά. Οι αλλαγές στους τόνους χρησιμεύουν ώστε να υπογραμμίζουν τον όγκο και τη φόρμα. Ο συνδυασμός υλικών με διαφορετικές υφές δίνει βάθος και ενδιαφέρον. Μπορεί ακόμα να κάνει μικρούς χώρους να φαίνονται πολύ μεγαλύτεροι.

thehomeissue_stone_03

Όταν τα χρώματα στον χώρο μοιάζουν πολύ τότε η πέτρα μπορεί με την ιδιαίτερη υφή της να κάνει τον χώρο πιο ξεχωριστό.

Η πέτρα είναι το υλικό που συνδέει την αρχιτεκτονική με την τοπική γεωλογία όχι μόνο στο χρώμα αλλά και στην υφή. Οι πέτρινες κατασκευές είναι διαχρονικές, σέβονται και εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον. Στην εποχή μας ωστόσο, για λόγους ευκολίας και φυσικά κόστους, δεν συνηθίζεται η κατασκευή ολόκληρης της τοιχοποιίας με πέτρα, αλλά και μόνο η επένδυση των εξωτερικών ή εσωτερικών τοίχων με πέτρα κάνει την αξία της κατασκευής κλασική.

thehomeissue_stone_04

Η επένδυση των τοίχων με πέτρα μπορεί να εναρμονίσει ένα κτίριο με το περιβάλλον του.

Το αποτέλεσμα μιας πέτρινης κατασκευής είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αρχιτεκτονική μελέτη αλλά και με την εμπειρία του συνεργείου. Ιστορικά η τεχνική έχει περάσει από γενιά σε γενιά και η τοπική πέτρα δουλεύεται από ντόπιους λιθοδόμους, καθώς οι γνώσεις τους για το υλικό και τα εγγενή χαρακτηριστικά του είναι πολύ σημαντικές και τους βοηθούν γνωρίζουν καλύτερα πώς να προσαρμόσουν τα κομμάτια, πώς να δουλέψουν την πέτρα και πώς να υπολογίσουν τα ανοίγματα. Δηλαδή γνωρίζουν όλα όσα προϋποθέτουν μια γερή και όμορφη κατασκευή.

Η ιστορία γύρω από την τεχνογνωσία γίνεται μέρος του σπιτιού και είναι παρούσα στο τελικό αποτέλεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξωτερική θερμομόνωση: Ένα καβούκι στα μέτρα σας

.

Η παλαιότητα, η κατασκευή των κτιρίων και η έλλειψη θερμομόνωσης είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στην κατανάλωση ενέργειας ενός σπιτιού.

Τσιμέντο: Το πιο παλιό νέο υλικό

.

Bαρύ, στιβαρό, ανθεκτικό, τραχύ, είναι κατάλληλο για επενδύσεις, διαχωριστικά, διακοσμήσεις αλλά για να μην το ξεχνάμε είναι το πιο γνωστό δομικό υλικό. Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε ως επένδυση τοίχων.

Μάθετε για τις ψευδοροφές

.

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να δημιουργήσετε ψευδοροφές με ενδιαφέρον.

Με ποια υλικά μπορεί να γίνει επένδυση τοίχου;

.

Μάθετε με ποια υλικά μπορεί να γίνει επένδυση τοίχου, τι πρέπει να προσέξετε και πώς θα μπορέσετε να ανανεώσετε τον χώρο σας με πρωτότυπο τρόπο.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα κουφώματα

.

Πληροφορίες για τη σωστή επιλογή κουφωμάτων και συνεπώς για την εξοικονόμηση ενέργειας.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Φωτισμός: Πώς να υψώσετε... παράστημα (video)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Ένας τοίχος με προσωπικότητα