Επιλέξτε χρώματα με εύκολα βήματα

Κατηγορίες: ΧΡΩΜΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Επιλέξτε χρώματα με εύκολα βήματα

Το χρώμα δημιουργεί συναισθήματα, προκαλεί τις αισθήσεις και «φτιάχνει» ατμόσφαιρα. Έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τον χώρο και να αλλάξει την αντίληψη μας γι΄αυτόν. Τα σωστά χρώματα θα αναδείξουν τις όμορφες λεπτομέρειες του σπιτιού, ενώ η έξυπνη χρήση του χρώματος μπορεί να «κρύψει» σχεδιαστικές ατέλειες. Πώς όμως βρίσκετε αυτόν τον μαγικό συνδυασμό για το δικό σας σπίτι; Θα μοιραστούμε μαζί σας τη χρωματική «στρατηγική», που αν την ακολουθήσετε, θα καταφέρετε μόνοι σας να δημιουργήσετε επιτυχημένους χρωματικούς συνδυασμούς!

Αποφασίστε τη διάθεση που θέλετε να προκαλεί ο κάθε χώρος.  Αυτό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα. Αν το σαλόνι σας θέλετε να προκαλεί τις αισθήσεις, τότε ξέρετε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια έντονα χρώματα, ίσως και τεχνοτροπίες. Αν στο υπνοδωμάτιο θέλετε πάνω απ’ όλα ηρεμία, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε χρώματα απαλά και παστέλ, χωρίς έντονες τεχνοτροπίες και μοτίβα. Αποφάσιστε λοιπόν την ατμόσφαιρα που θέλετε να αποπνέει ο κάθε χώρος.

Δανειστείτε ιδέες από τη μητέρα φύση. Στη φύση υπάρχει η μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων και διαθέσεων. Κοιτάξτε καλά γύρω σας. Από τις παραλίες και τον ουρανό, μέχρι τα λουλούδια τα δέντρα και τους κήπους, θα βρείτε την απόλυτη αρμονία χρωματικών συνδυασμών για όλα τα γούστα και τις διαθέσεις. Τα παστέλ γαλάζια και τα λευκά του ουρανού προκαλούν ηρεμία, τα γήινα και ζεστά χρώματα των φύλλων το φθινόπωρο θαλπωρή, τα έντονα χρώματα των λουλουδιών ένταση. Φωτογραφίστε ένα αγαπημένο τοπίο ή ένα μπουκέτο λουλούδια, και διαλέξτε τα χρώματα με βάση αυτή τη φωτογραφία. Η φύση δεν κάνει ποτέ λάθος και μπορεί να σας καλύψει πλήρως!

Επιλέξτε τα χρώματα από  ένα αγαπημένο σας ύφασμα.

Επιλέξτε τα χρώματα από ένα αγαπημένο σας ύφασμα.

Βρείτε έμπνευση σε αυτά που ήδη έχετε και σας αρέσουν. Μπορεί να σας φανεί αστείο αν σας προτρέψουμε να βάψετε τον χώρο σύμφωνα με τα χρώματα που έχει ένα ύφασμα ή ένα μαξιλάρι... αλλά για σκεφτείτε το καλύτερα! Χρωματίζοντας τον χώρο σας με βάση τα αντικείμενα που ήδη έχετε δημιουργείτε αρμονία και συνοχή τονίζοντας μία συγκεκριμένη αισθητική και σχεδιαστική λογική. Και επίσης, μην ξεχνάτε πόση σκέψη και δημιουργία έχει χρειαστεί για να δείχνει το μαξιλάρι –ή οποιοδήποτε άλλο αγαπημένο αντικείμενο- τόσο όμορφο...

Μην το παρακάνετε. Αποφασίστε πόσα χρώματα θέλετε να χρησιμοποιήσετε και περιορίστε τα σε τρία με έξι για όλο το σπίτι. Μην ξεχνάτε ότι τα πολλά χρώματα μάλλον θα μπερδέψουν και θα κουράσουν το μάτι, ενώ μόνο ένα ή δύο χρώματα θα κάνουν το σπίτι να φαίνεται βαρετό. Αν θέλετε να δώσετε ένταση, χρησιμοποιήστε έντονα χρώματα με σύνεση, όχι σε πολλές μεγάλες επιφάνειες αλλά σε έναν τοίχο ή κάποια λεπτομέρεια.

Ο χρωματικός κύκλος θα σας βοηθήσει να βρείτε τα συμπληρωματικό χρώμα σε όποιο χρώμα σας αρέσει. Είναι το χρώμα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Ο χρωματικός κύκλος θα σας βοηθήσει να βρείτε το συμπληρωματικό χρώμα όποιου χρώματος σας αρέσει. Είναι το χρώμα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Και εν συντομία... διαλέγοντας ένα μονοχρωματικό θέμα για το σπίτι είναι μια εύκολη μέθοδος διακόσμησης. Διαλέξτε ένα βασικό χρώμα και προσθέστε τα υπόλοιπα σε παρόμοιες (λίγο πιο ανοιχτές και λίγο πιο σκούρες) αποχρώσεις. Δίνει αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης. Με ένα θέμα αντίθετων χρωμάτων επιτυγχάνετε ένταση μέσα από την αρμονική αντίθεση των χρωμάτων. Κάντε το εξής: Διαλέξτε χρώματα που βρίσκονται αντίθετα το ένα με το άλλο στον «χρωματικό κύκλο», π.χ. το μπλε είναι απέναντι στο πορτοκαλί, το πράσινο απέναντι στο κόκκινο και το κίτρινο απέναντι στο μωβ. Τέλος, με ένα θέμα παραπλήσιων χρωμάτων δημιουργείτε αρμονία και χρωματική τάξη. Για να το πετύχετε διαλέξτε χρώματα που βρίσκονται δίπλα το ένα με το άλλο στον «χρωματικό κύκλο», π.χ. τα μπλε είναι δίπλα στα πράσινα, ενώ τα κόκκινα είναι δίπλα στα πορτοκαλί και τα κίτρινα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προλάβετε τις Μικρορωγμές στους Τοίχους σας Εύκολα και Γρήγορα!

.

Η λύση είναι μία για να εξαφανίσετε τις μικρορωγμές από τους τοίχους του σπιτιού σας.

Ώρα για Αλλαγή Μόνο με Λίγο Χρώμα!

.

Δεν χρειάζεται να βάψετε ολόκληρους τοίχους για να φανεί η διαφορά. Αρκεί και μόνο έναν.

Χρώματα που μας… ζεσταίνουν

.

Η ηλιακή μπογιά, δηλαδή ένα χρώμα που παράγει ενέργεια με τον ήλιο, είναι πραγματικότητα και τη δημιούργησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Notre Dame.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Τα χρώματα και η επίδρασή τους

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Ιδέες για διακόσμηση στο... κόκκινο