Γιατί Πετάμε Χαρταετούς την Καθαρά Δευτέρα;

Κατηγορίες: PLUS +, LIVING +

Γιατί Πετάμε Χαρταετούς την Καθαρά Δευτέρα;

Το έθιμο του χαρταετού είναι ένα από τα πιο παλιά καθώς οι πρώτοι χαρταετοί εντοπίζονται σίγουρα πριν τη Γέννηση του Χριστού.

Στην Ελλάδα οι πρώτοι χαρταετοί εμφανίζονται γύρω στο 400 π.Χ. ενώ η κινέζικη παράδοση τοποθετεί το πέταγμα χαρταετών στο 1000 π.Χ.

Η σημασία του εθίμου Στην ελληνική παράδοση το πέταγμα του αετού συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον Δημιουργό της. Φυσικά, δεν είναι τυχαίο που πετάμε τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της νηστείας του Πάσχα και η μέρα που ξεκινάει η πνευματική και σωματική μας κάθαρση. Με αυτήν ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό και αυτή η επαφή συμβολίζεται με τον χαρταετό που επίσης πλησιάζει προς τον Θεό καθώς πετάει ψηλά στον ουρανό.

Απίστευτα Αντικείμενα που δεν θα Πιστεύετε ότι Υπάρχουν!

Ο χαρταετός παλαιότερα φτιαχνόταν από απλά υλικά όπως χαρτί, καλάμι, σπάγκο, εφημερίδες αλλά και περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες.

Σήμερα οι περισσότεροι χαρταετοί του εμπορίου είναι πλαστικοί και δυστυχώς όχι ιδιαίτερα ανθεκτικοί.

Σήμερα οι περισσότεροι χαρταετοί του εμπορίου είναι πλαστικοί και δυστυχώς όχι ιδιαίτερα ανθεκτικοί.

Άλλες χρήσεις του χαρταετού Σήμερα ο χαρταετός χρησιμοποιείται καθαρά και μόνο ως παιχνίδι, πριν αρκετά χρόνια, όμως, οι χρήσεις του ήταν άλλες. Οι χαρταετοί στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν από μετεωρολόγους για μετεωρολογικές προβλέψεις, στον στρατό για στρατιωτική κατασκοπεία, για μέτρηση αποστάσεων αλλά και για να μεταφέρονται διάφορα αντικείμενα σε περιοχές που δεν ήταν άμεσα προσβάσιμες. Μάλιστα εκείνη η περίοδος (1860-1910) έμεινε γνωστή ως η «Χρυσή Εποχή του Χαρταετού» λόγω της εκτεταμένης και συνεχούς χρήσης του.

10 Ασυνήθιστοι και Πολύ Ιδιαίτεροι Νιπτήρες Μπάνιου

Πώς πήρε το όνομά της η Καθαρά Δευτέρα Στην Ελλάδα την πρώτη μέρα της νηστείας την ονομάζουμε Καθαρά Δευτέρα γιατί εκείνη τη μέρα το σώμα μας καθαρίζει από όλα τα μη νηστίσιμα φαγητά και εμείς σταματάμε τις κραιπάλες και οποιαδήποτε αμαρτωλή πράξη με σκοπό να είμαστε έτοιμοι για το Πάσχα και την Ανάσταση του Χριστού. Μια άλλη εκδοχή είναι πως η ημέρα αυτή ονομάστηκε Καθαρά Δευτέρα γιατί παλιά οι γυναίκες εκείνη την ημέρα καθάριζαν όλα τα σκεύη από το φαγοπότι των Αποκριών.

Πλαιά οι χαρταετοί φτιάχνονται από χαρτί, καλάμι και αποκριάτικες κορδέλες. Σήμερα μπορείτε να συναντήσετε τους πιο περίτεχνους και περίεργους χαρταετούς.

Παλιά οι χαρταετοί φτιάχνονται από χαρτί, καλάμι και αποκριάτικες κορδέλες.

Το έθιμο του χαρταετού σε όλο τον κόσμο

Στην Πολυνησία φτιάχνονται ανθρωπόμορφοι χαρταετοί από ύφασμα και μαλλί και χρησιμοποιούνται σε θρησκευτικές τελετές όταν οι πιστοί θέλουν να στείλουν προσευχές στους Θεούς.

Στην Ασία υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον έθιμο, αυτό των «Πολεμιστών Χαρταετών» όπου οι συμμετέχοντες προσπαθούν να ρίξουν κάτω ο ένας τον χαρταετό του άλλου. Οι συγκεκριμένοι χαρταετοί είναι μικροί σε μέγεθος και φτιάχνονται από χαρτί και μπαμπού.

6 Απίθανα Gadget Γραφείου που θα Κάνουν τη Ζωή σας Πολύ Καλύτερη!

Στην Ιαπωνία πετιούνται χαρταετοί κάθε χρόνο για τον εορτασμό της νέας χρονιάς αλλά και όταν γεννιέται ένα αγόρι στην οικογένεια. Το 1760 το πέταμα των χαρταετών απαγορεύτηκε στην Ιαπωνία γιατί ο κόσμος προτιμούσε να πετάει χαρταετούς παρά να δουλεύει.

Στην Κίνα οι χαρταετοί είχαν συνήθως το σχήμα δράκου που για τους κινέζουν εκφράζει Ο κινέζικος δράκοντας συμβολίζει τη δύναμη και τη χάρη, το θάρρος και την ανδρεία, τον ηρωισμό και την υπομονή, την ευγένεια και την θεότητα.

Στην Κίνα οι χαρταετοί έχουν συνήθως το σχήμα δράκου που για τους Κινέζους συμβολίζει τη δύναμη, τη χάρη, το θάρρος, την ανδρεία, τον ηρωισμό και τη θεότητα.

Στην Κίνα κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης απαγορεύτηκε το πέταμα των χαρταετών και όποιος πέταγε χαρταετό πήγαινε φυλακή για 3 χρόνια.

Στις Βερμούδες οι χαρταετοί φτιάχνονται λίγο πριν το Πάσχα και τους πετάνε την ημέρα του Πάσχα. Το έθιμο τους συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και την πορεία του προς τον Ουρανό και τον Πατέρα του. Οι χαρταετοί των Βερμούδων κατέχουν το Παγκόσμιο ρεκόρ καλύτερων χαρταετών καθώς πετάνε πιο ψηλά και αντέχουν περισσότερο καιρό.

7 Απίστευτες Εφευρέσεις που θα σας Κάνουν να Τρίβετε τα Μάτια σας

Ο χαρταετός είναι για την Ελλάδα ένα σύμβολο της πίστης μας αλλά και ένα έθιμο που έχουμε συνδέσει με τη φύση, τις όμορφες οικογενειακές στιγμές και τα παιδικά μας χρόνια. Στην εικόνα βλέπετε δύο πανέμορφους χαρταετούς φτιαγμένους από ζαχαρόπαστα και μπισκότο.

Ο χαρταετός είναι για την Ελλάδα ένα σύμβολο της πίστης μας αλλά και ένα έθιμο που έχουμε συνδέσει με τη φύση, τις όμορφες οικογενειακές στιγμές και τα παιδικά μας χρόνια.

Ο μεγαλύτερος χαρταετός που έχει πετάξει ποτέ ήταν 1034 μέτρα και αυτός που κατάφερε να πετάει για περισσότερη ώρα ήταν ένας αετός που βρισκόταν στον αέρα για 180 ώρες.

Πατήστε εδώ για να κάνετε τη ζωή σας πιο όμορφη, πιο συναρπαστική και πιο εύκολη με τα άρθρα που θα διαβάσετε στην Κατηγορία Plus.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Να τι Θεωρείται Μεγάλη Αγένεια σε ένα Γεύμα

.

7 πράγματα που θεωρούνται αγένεια στο φαγητό σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Αυτός Είναι ο Λόγος που Φοράμε το Βραχιολάκι του Μάρτη!

.

Αυτός είναι ο λόγος που φοράμε το βραχιολάκι του Μάρτη.

Νέα Έρευνα: Δείτε τι Αποκαλύπτει για τους Ανθρώπους που Βρίζουν!

.

Αυτή η νέα έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που βρίζουν είναι πιο έξυπνοι.

Απίστευτα Πράγματα που δεν Ξέρατε καν ότι Υπάρχουν!

.

Δείτε μερικά απίστευτα και πρωτότυπα πράγματα που υπάρχουν και δεν τα γνωρίζετε.

Παράξενες Εφευρέσεις που θα σας Κάνουν να Γελάσετε

.

Αυτές οι εφευρέσεις είναι τόσο περίεργες που δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως έχουν λόγω ύπαρξης. Κάποιες βέβαια είναι αρκετά διασκεδαστικές.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Φτιάξτε Μόνοι σας Αυτόν τον Εύκολο Χαλβά για την Καθαρά Δευτέρα!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

μπανάνες
Οι 3 πιο Αποτελεσματικοί Τρόποι για να μην Μαυρίζουν οι Μπανάνες σας!
More in LIVING +, PLUS +
Close