Αυτά Είναι τα Απίστευτα Κτίρια που δεν Ρίχνουν Σκιά!

Κατηγορίες: PLUS +, NEWS +, OMG!

Αυτά Είναι τα Απίστευτα Κτίρια που δεν Ρίχνουν Σκιά!

Τα κτίρια στις πόλεις σε όλον τον κόσμο όσο πάνε και μεγαλώνουν. Ο μόνος (ή σχεδόν ο μόνος) τρόπος για να επεκταθούν και άλλο είναι… προς τα πάνω. Έτσι, δημιουργούνται όλο και πιο ψηλοί ουρανοξύστες οι οποίοι κρύβουν τον ήλιο στο επίπεδο του εδάφους. Δείτε ποια είναι η απίστευτη λύση που σκέφτηκαν δύο αρχιτέκτονες.

Ανεβείτε στον Υψηλότερο Ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη.

Παρόλο που οι μεγάλοι ουρανοξύστες είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται πιο αποτελεσματική χρήση του χώρου στις πόλεις, κρύβουν τον ήλιο από τους ανθρώπους που δουλεύουν και ζουν γύρω από αυτούς - σε χαμηλότερα κτίρια ή στο επίπεδο του εδάφους. Αυτό ήταν το πρόβλημα με το οποίο ασχολήθηκε η αρχιτεκτονική εταιρία NBBJ με έδρα το Λονδίνο. Η λύση που βρήκαν ήταν δύο ουρανοξύστες οι οποίοι θα είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο που δεν θα ρίχνουν σκιά.

thehomeissue_ouranoksistis01

Ο ένας ουρανοξύστης θα λειτουργεί σαν καθρέφτης που θα αντανακλά το φως του ήλιου στην περιοχή που θα βρίσκεται στην σκιά του άλλου.

Γύρω στους 250 ουρανοξύστες πρόκειται να χτιστούν στο κοντινό μέλλον στο Λονδίνο ο καθένας από τους οποίους θα δημιουργεί σκιά στους δρόμους της πόλης. Αυτός ήταν ο λόγος που οι αρχιτέκτονες της NBBJ θέλησαν να βρουν μια λύση. Με τη βοήθεια ενός προγράμματος σχεδίασαν δύο ουρανοξύστες ο ένας από τους οποίους λειτουργεί σαν τεράστιος καθρέφτης. Η γυάλινη επιφάνεια του κτιρίου αντανακλά το φως του ήλιου προς τα κάτω με αποτέλεσμα να εξουδετερώνει τη σκιά του άλλου. Μάλιστα, η καμπύλη του γυαλιού βοηθάει έτσι ώστε αυτή η αντανάκλαση να ακολουθεί τη σκιά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί -μιας και η πρώτη μας σκέψη ήταν πόσο κακό θα μπορούσε να μας κάνει η ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται σε έναν καθρέφτη- είναι ότι το ανακλώμενο φως διαχέεται και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο για την υγεία. Οι δοκιμές που έγιναν από τους αρχιτέκτονες ήταν πολλές μέχρι να καταλήξουν στο σχήμα που επιτρέπει αυτού του είδους την ανάκλαση.

Δείτε εδώ πώς η αντανάκλαση από έναν άλλο ουρανοξύστη στο Λονδίνο έλιωσε μέρη ενός αυτοκινήτου!

Μιας και οι ουρανοξύστες θα γίνονται όλο και περισσότεροι όσο περνούν τα χρόνια, αυτός ο τρόπος σχεδιασμού τους είναι πολύ σημαντικός για να μην χάνεται το φως σε σημεία που είναι πιο πυκνοκατοικημένα όπως συμβαίνει στην Κίνα και την Ινδία.

Το One Central Park έχει καθρέφτες που δημιουργούν σκιές τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Το One Central Park έχει καθρέφτες που ρίχνουν φως εκεί που χρειάζεται.

Παρόλο που η ιδέα της αντανάκλασης δεν είναι καινούργια (έχει μάλιστα χρησιμοποιηθεί και για να φωτίσει μια ολόκληρη πόλη) όλο και περισσότερα τέτοια σχέδια είναι απαραίτητα. Στο One Central Park του Σίδνεϊ υπάρχουν καθρέφτες που κινούνται και αντανακλούν το φως του ήλιου σε σημεία που υπάρχουν σκιά ή, αντίθετα, λειτουργούν σαν σκίαστρα και μπλοκάρουν τον ήλιο κατά τη διάρκεια των πολύ ζεστών ημερών του καλοκαιριού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεβείτε στον Υψηλότερο Ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη

.

Δεκατρία χρόνια μετά από την τραγική πτώση των Δίδυμων Πύργων, η Νέα Υόρκη υποδέχεται τον νέο ουρανοξύστη που θα στεγάσει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Σύγχρονοι πύργοι της Βαβέλ: Τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου (μέρος 2ο)

.

Από την εποχή που ο άνθρωπος επιχείρησε να χτίσει τον Πύργο της Βαβέλ μέχρι σήμερα, η φιλοδοξία του ανθρώπου να «αγγίξει» τον ουρανό με τα κτίριά του, ερχόμενος αντιμέτωπος με τους νόμους της φύσης, παρέμεινε κάτι παραπάνω από ζωντανή.

Τα Ψηλότερα Κτίρια του Κόσμου (Μέρος 3ο και Τελευταίο)

.

Δείτε το τρίτο μέρος του αφιερώματος για τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο, που θα σας ταξιδέψει από τη Νέα Υόρκη μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κτίρια κατά λάθος... επικίνδυνα!

.

Ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο για τους αρχιτέκτονες να προβλέψουν τι αποτέλεσμα μπορεί να έχουν κάποιοι παράγοντες σε μεγάλα κτίρια όπως οι ουρανοξύστες...


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Αυτά είναι τα βασικά λάθη που κάνουμε στην ανατροφή των παιδιών μας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Ζείτε σε μεγαλούπολη; Αυτός είναι ο Νο1 κίνδυνος για την υγεία σας
More in NEWS +, OMG!, PLUS +
Αυτά είναι τα βασικά λάθη που κάνουμε στην ανατροφή των παιδιών μας

Μην νιώθετε ενοχές! Όλοι κάνουμε λάθη στην ανατροφή των παιδιών μας...

Close