Ένα πρωτότυπο υλικό: Γνωρίζετε τι είναι το Trombe;

Κατηγορίες: ECO LIVING, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα πρωτότυπο υλικό: Γνωρίζετε τι είναι το Trombe;

Μια λέξη την οποία ακούμε συχνά τελευταία ιδιαίτερα στις ενεργειακές κατασκευές αλλά μπορεί να μη γνωρίζετε τι είναι και πώς λειτουργεί.

Κατ’ αρχάς να σας πούμε ότι πρόκειται για έναν τοίχο. Έχει πάχος περίπου 30-40 εκ., είναι βαμμένος μαύρος και σε απόσταση 5-10 εκατοστών από την μπροστινή επιφάνειά του είναι τοποθετημένος ένας (μονός ή διπλός) υαλοπίνακας.

Βασικά πρόκειται για ένα ηλιακό σύστημα το οποίο εκμεταλλεύεται τον ήλιο και τον αέρα για τη θέρμανση ενός κτιρίου. Ο  σκοπός  αυτής της εγκατάστασης είναι η συγκέντρωση της ηλιακής ακτινοβολίας επάνω στην επιφάνειά του και η διανομή της στο εσωτερικό του κτιρίου για να το ζεστάνει.

Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους, τα συστήματα αυτά διακρίνονται σε παθητικά και ενεργητικά συστήματα θέρμανσης. Τα παθητικά διακρίνονται σε: α) γυάλινα ανοίγματα με νότιο προσανατολισμό, β) τοίχος Trombe, δ) αίθριο.

Ο τοίχος Trombe έχει προσανατολισμό προς τον νότο και στην εξωτερική του πλευρά υπάρχει κινητό σκίαστρο, το οποίο προστατεύει το χώρο από τις θερμικές απώλειες το χειμώνα αλλά και την υπερθέρμανση το καλοκαίρι.

Για να διευκολυνθεί η κίνηση του αέρα που οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας, στο πάνω και κάτω μέρος του τοίχου και σε όλο το μήκος του, υπάρχουν στόμια. Τέλος, η απομάκρυνση του ζεστού αέρα προς τα έξω το καλοκαίρι γίνεται μέσω ενός φεγγίτη που βρίσκεται στο επάνω μέρος του υαλοπίνακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξωτερική θερμομόνωση: Ένα καβούκι στα μέτρα σας

.

Η παλαιότητα, η κατασκευή των κτιρίων και η έλλειψη θερμομόνωσης είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στην κατανάλωση ενέργειας ενός σπιτιού.

Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική: Δείτε τα Πλεονεκτήματά της!

.

Βιοκλιματική αρχιτεκτονική: Διαβάστε πως μια βιοκλιματική κατοικία μπορεί να εξοικονομήσει το 80% της ενέργειας σε σύγκριση με ένα συμβατικό κτίριο.

Πράσινες στέγες

.

Βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας όχι μόνο με το αισθητικό αποτέλεσμά τους αλλά κυρίως με το ενεργειακό όφελος, το οποίο προσφέρουν στο κτίριο, αλλά και το περιβαλλοντικό όφελος, το οποίο απολαμβάνουμε όλοι μας.

Φωτοβολταϊκά: 5 βήματα για την εγκατάστασή τους

.

Ενέργεια και φως για όλο το σπίτι με τη δύναμη του ήλιου.

Πανεύκολο DIY: Δείτε πώς Θα Μεταμορφώσετε ένα Χαλί Μπάνιου σε Μοντέρνα Ταπισερί

.

Οι μέρες που δεν ξέρατε τι να κρεμάσετε στους τοίχους σας έρχονται στο τέλος τους με αυτό το πανεύκολο diy.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Best of internet

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Παλιά υλικά: Η νέα μόδα!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ

Εξοικονομήστε χρήματα και ενέργεια για όλο το σπίτι